New York Times: Türkiyeli liderler medya üzerindeki kontrolünü kaybediyor!

NYT, Türkiye'yi sarsan yolsuzluk soruşturmalarının ve bunu izleyen gelişmelerin Türkiye medyasındaki yansımaları yazdı.

Google Haberlere Abone ol
New York Times: Türkiyeli liderler medya üzerindeki kontrolünü kaybediyor!

Türkiye'yi sarsan yolsuzluk soruşturmalarının ve bunu izleyen gelişmelerin Türkiye medyasındaki yansımaları, New York Times gazetesinin "Türk liderleri sanki medya üzerindeki sıkı kontrolünü kaybediyorlar" değerlendirmesine yol açtı.



New York Times, Türk hükümetinin yolsuzluk soruşturması ile ilgili polisleri görevlerden alırken medyanın "peşine de düştüğü"nü, medyanın emniyete girmesini yasakladığını, hükümeti eleştiren gazetecilerin Başbakan Erdoğan'ın yurt dışı ziyaretlerine katılmalarını önlediğini yazıyor.



"Ancak bu sert taktiklerin hiç biri, sızmalar dalgasını durdurmadı" diyen gazete, bunun bir örneği olarak da Erdoğan'ın oğlunun ifadeye çağrıldığına ilişkin iddia edilen belgenin yayımlanmasını gösteriyor.



BU DURUM "BİRÇOK TÜRKÜ ŞOKE ETTİ"



Gazeteye göre, başta soruşturma dosyaları ilişkin yayımlananlar, "Medyayı kontrol etme ve muhalif görüşlerini susturma kabiliyeti ile tanınan bir hükümetin yönetimi altında yaşamaya alışık birçok Türkü şoke etti."



İstanbul'daki bir garsonun "böyle bir şey hiç beklemezdik" sözlerinin aktarıldığı haberde parti üyeleri ve Bakanların istifalarına da dikkat çekilerek bu durumun, analistlerin dile getirdikleri, Erdoğan'ın "Türk toplumundaki tüm güç katmanları üzerindeki 'demir gibi kontrolünün' yavaş erozyonun diğer bir işareti olabileceği" yorumunu yapıyor.



NYT, Erdoğan'ın döneminde cezaevindeki gazetecilerin sayısı açısından Türkiye'nin dünyada ilk sırada geldiğini, Gezi olaylarından sonra "hükümetin baskıları" nedeniyle birçok gazetecinin işini kaybettiğini de yazıyor.



Yolsuzluk soruşturmasının ortaya çıkmasının ardından hükümet karşıtı tutum alan bazı tanınmış gazetecilerin başlarına gelenlere de dikkat çeken gazete "Sızmalar dalgası Sayın Erdoğan'ın kontrolünün ötesinde görünse bile hükümet, yolsuzluk soruşturmaları meselesini agresif biçimde haberleştiren gazetecilerin hayatını zorlaştırmak için elinden geleni yapıyor" savını da öne sürüyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin