Nesli tükenmekte olan Türk semenderi Kayseri'de görüldü. Türk semenderi zehirli mi?

Nesli tükenmekte olan Türk semenderi Kayseri'de görüldü. Üzerinde sarı benekleri bulunan Türk semenderi 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' çerçevesinde tespit edilmiş olup her yıl izleme çalışması yapılmaktadır. Peki Türk semenderi tehlikeli mi?

Google Haberlere Abone ol
Nesli tükenmekte olan Türk semenderi Kayseri'de görüldü. Türk semenderi zehirli mi?
İHA

Nesli tehdit altında olan Türk semenderi Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde görüldü.

Kayseri'de 6 bölgede gözlemlenen Türk semenderi, Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) personeli tarafından görüntülendi.

Peki Türk semenderi nerede yaşar, tehlikeli mi?

TÜRK SEMENDERİ ÖZELLİKLERİ NELER?

Türk semenderi Türkiye'de bulunan endemik bir hayvandır. Su kenarlarında, vadi yamaçlarında ve nemli ortamlarda yaşayan Türk semenderi genellikle Türkiye’nin güney ve doğusunda görülür.

Nesli tükenmekte olan Türk semenderi Kayseri'de görüldü. Türk semenderi zehirli mi?

Nesli tehdit altında bir semender türü olan Türk semenderin Latince adı 'salamandra infraimmaculata'dır. 

Siyah renkli olan Türk semenderinin üzerinde sarı benekler bulunur. Boyu 10-15 santim arasında değişen canlının, orman açıklıkları, su kenarları, taşlık ve kayalık alanlar ana yaşam alanlarıdır.

Vücudu oldukça kalın olan Türk semenderinin benekleri nadiren kırmızı renkte de olabilir. Parlak siyah zemin rengi  üzerinde, dağınık veya şerit halinde sarı, bazen portakal sarısı benekler olabilir. Bu lekelerin genişliği ve büyüklüğü farklıdır. Kuyuk uzunluğu daima “Baş+Gövde” kısmından daha kısa ve kuyruk, enine kesitte yuvarlaktır. Ventral taraf siyahımsı gri, bazen lekelidir.

TÜRK SEMENDERİ ZEHİRLİ Mİ?

Türk semenderi zehirli veya zararlı değildir. Endemik bir tür olduğu için yaşam alanlarının korunması ayrıca önemlidir. Nesli tehdit altında olan bu tür aynı zamanda ülkemizin zengin biyoçeşitliliğinin bir göstergesidir.

 

 

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin