Nazlı Ilıcak ve Saygı Öztürk canlı yayında birbirine girdi

tv8'de yayınlanan Haberaktif programında Ilıcak ve Öztürk birbirini yandaşlıkla suçladı.

Google Haberlere Abone ol
Nazlı Ilıcak ve Saygı Öztürk canlı yayında birbirine girdi

28 Şubat’ın 16. yıldönümünde, dönemi farklı pencerelerden anlatan iki yeni kitabın yazarı Nazlı Ilıcak ve Saygı Öztürk, tv8’deki Haberaktif’te Gökmen Karadağ’ın sorularını yanıtladı. Ilıcak 28 Şubat’ı darbe olarak nitelerken, Saygı Öztürk “darbe demek haksızlık olur” yorumu yaptı. Tartışma yandaşlığı suçlamasına kadar uzandı.



İşte, Haberaktif’teki o anlar:



NAZLI ILICAK:



(Saygı Öztürk için) ‘28 Şubat postmodern darbe değildir’ gibi ifadeler duydum. Bu ‘basın ahlakına uymaz’ dedim.  ‘28 Şubat’ta yapılanlar haklı’ diyorsa, ben bu tavrı basın ahlakıyla bağdaştıramıyorum. Ben Saygı Öztürk’ün bir tavır koymasını isterim, öğrenmek isterim. Gerçekten TSK doğru bir şey mi yaptı 28 Şubat’ta?



İlla 12 Eylül’deki gibi darbe olması gerekmez. 12 Mart’ta parlamento muhafaza edildi. Emir komuta zinciri içinde, silah kullanılmadı ama hükümet devrildi. Bu şekilde de darbe olur. Askerin silahlı gücü arkada olur ama tehdit kullanır. İstemediği hükümetin yerine istediği düzeni getiriyor. Cumhurbaşkanı, Erbakan’a mektuplar yazdı 28 Şubat’ta açıkça Refah’ın tehdit oluşturduğu, kadrolaştığı bir sürü tezvirat… Bütün bunlar askerin, arka planda MİT’in olduğu bir tehditti… Erbakan, Yılmaz’a gidiyor. Ancak bir mücadele karşılığı bulamıyor. 28 Şubat darbedir. Darbenin çeşitleri vardır. Askeri güç olmasaydı, gazetelerde istediğiniz manşetleri atın, cumhuriyet mitingleri yapın bir şey denilmezdi. Saygı Bey’i hayretle karşıladım. Erbakan’ın 28 Şubat kararlarını askerler zorlamadan imzalaması mümkün mü? 8 yıllık kesintisiz eğitimi kabul etmesi mümkün mü? Asker yandaşlığı yapmayın.



SAYGI ÖZTÜRK



O dönemin şartlarını kendi içinde değerlendirmek gerekiyor. 28 Şubat öncesi Türkiye’de irticai faaliyetlerin alabildiğine arttığı, o dönemde irtica tehlikesinin giderek arttığı, askerlere dinsiz dendiği, hükümetin eleştiri konusu olan uygulamalarına karşı ne oldu? Askerler de vatandaşlar da tepki koydu. 28 Şubat öncesi, dönemin Cumhurbaşkanı dönemin başbakanı Erbakan’a uyarı mektupları gönderdi. 28 Şubat’ta da MGK toplandı. Bakanlar Kurulu’na tavsiye niteliğinde kararlar aldı. 28 Şubat’a darbe demek büyük haksızlıktır.



Hükümet görev başında, meclis kapatılmamış, siyasi partiler yerlerinde duruyor. Buna darbe diyebilir misiniz? Ben 28 Şubat’ı asla darbe olarak görmüyorum. Darbe 12 Eylül’deki gibi alır. Yandaşlıksa o size daha çok yakışır. Ben asker yandaşlığı yapmadım.



Programı aşağıdan izleyebilirsiniz. 




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin