Nazım Hikmet’in, Kuvayi Milliye destanı dizi oluyor!

Limon Film'de Kuvâyi Milliye seferberliği yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Nazım Hikmet’in, Kuvayi Milliye destanı dizi oluyor!

Gerçekleştirdiği özgün projelerle sinema ve televizyon dünyasının son yıllarda isminden sıkça söz ettiren yapım şirketi Limon Film/Hayri Aslan, son dönemlerde sektörde örneklerine fazlasıyla rastladığımız edebiyat uyarlamalarına bir yenisini ekleme hazırlığında. Üstelik bu defa bir öyküden ya da romandan değil, Türkiye’de daha önce hiç yapılmamış, dünyada bile benzeri olmayan bir uygulamayla, bir şiirden, dahası bir destandan yola çıkıyor Limon Film. Önümüzdeki sezon için televizyon dizisine uyarlanacak bu yapıt, Türk ve dünya  şiirinin büyük ustası Nâzım Hikmet’in, Kuvâyi Milliye destanı.



Dünya edebiyat çevrelerinde, sanat değeri bakımından Homeros’un İlyada ve Odise  destanlarıyla kıyaslanan Kuvayi Milliye’nin telif hakları 2012 yılından bu yana Limon Film’in elinde bulunuyor.



Dizinin uyarlamasında, Kuvâyi Milliye destanının yanı sıra, gene Nâzım Hikmet’in  Memleketimden İnsan Manzaraları adlı yapıtından da önemli ölçüde yararlandığı, ulaştığımız bilgiler arasında.



2018 sonbaharında ekranlara gelmesi planlanan ve televizyon çevrelerinde olduğu kadar geniş bir seyirci kesiminde de büyük heyecan yaratması beklenen dizinin senaryosu Ahmet Yurdakul’a ait.



Milli Mücadele yıllarını konu edinen Kuvâyi Milliye destanı, bir ‘başlangıç’ ile sekiz ‘bap’tan (bölümden) oluşur.  Bölümlerin her birinde, hem  ‘o büyük kavga’yı yaşayan, halkın içinden çıkmış isimsiz kahramanlardan birinin hikayesi anlatılır, hem de o kahramanın bakış açısıyla  ulusal kurtuluş mücadelesi…



Destanda anlatılan kahramanlar: Karayılan, Kambur Kerim, Arhaveli İsmail, Nurettin Eşfak, Manastırlı Hamdi ile Reşadiyeli Veli Oğlu Memet, Kartallı Kâzım, Süleymaniyeli Şoför Ahmet ve İzmir Rıhtımından Akdeniz’e bakan nefer…



Dizinin ana kahramanlarından biri de Nazım Hikmet



Nazım Hikmet’i bu dizide, destanı kaleme aldığı yıllardaki haliyle izleyeceğiz. 1939 İstanbul Tevkifhanesi’yle başlayıp, 1940 ve 1941 Çankırı ve Bursa Cezaevi yıllarıyla devam eden o çileli dönemden bir kesit ve pek tabii yakın çevresi: Balaban, Kemal Tahir, Orhan Kemal… Nâzım’ın başta Piraye olmak üzere hayatından geçip giden fırtınalı aşkları ve buram buram hasret kokan yüreği…



Ön hazırlıkları ile kast çalışmaları devam eden diziye, yurtiçi ve yurtdışından bazı büyük televizyon kanallarının şimdiden talip olduğunu belirtilen Hayri Aslan, bu konuda kesin kararın önümüzdeki günlerde verileceğini ifade etti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin