NATO Zirvesi'nde son durum! Erdoğan'dan önemli açıklamalar. İsveç'in üyeliği ne olacak? Biden ile ne konuştular?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı NATO Zirvesi'ni değerlendirdi. Konuşmasında, İsveç'in terörle mücadele konusunda bir yol haritası sunacağını ve bu konuda Türkiye ile işbirliği yapacağını söyleyen Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta da teklif gelmesi halinde Türkiye'nin arabulucu olabileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
NATO Zirvesi'nde son durum! Erdoğan'dan önemli açıklamalar. İsveç'in üyeliği ne olacak? Biden ile ne konuştular?

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

 Savaşın sona ermesi için yoğun çaba harcıyoruz. İlk günden itibaren Montrö Anlaşmasını uyguladık. Savaş gemilerinin geçmesine izin vermedik. 

Yaptığımız görüşmeler neticesinde tahıl anlaşması uzatıldı. 33 bin tondan fazla tahıl dünya pazarına ulaştı. Sayın Zelenski'nin ülkemize yaptığı ziyarette Karadeniz girişiminin devamı için konuştuk. Zelenski bu girişimin devam etmesini istiyor. Sayın Putin'in de birkaç önerisi oldu.

Hep söylediğimiz gibi savaşın kazananı barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umutlarını yeniden yeşertmek istiyoruz. Zirvenin ilk oturumunda müttefiklerin savunulmasını istenen konuları ele aldık. Dayanışmayı bütün müttefikler içselleştirmelidir. Bazı müttefiklerimiz terör örgütü YPG ile kurdukları ilişki ittifaka zarar veriyor. Bunun makul bir açıklaması yoktur. Terörle mücadele konusunda halen bunları konuşuyor olmak düşündürücüdür. Terörle 'amasız ve amansız mücadele' bizim kırmızı çizgimizdir. Artık tüm müttefiklerimizden bu konuda kararlı ve net bir tavır bekliyoruz. NATO tarihinde ilk defa Genel Sekreter tarafından Terörizmle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağı duyuruldu.

Zirvenin ikinci oturumunda Asya Pasifik ortaklarımızla görüştük. Bu ülkelerle NATO ilişkilerinin nasıl geliştirebileceğini konuştuk. Asya Pasifik bölgesindeki ortaklarımızla siyasi diyaloglarımızın ve kapsamlı işbirliğimizin olması doğaldır. 

 Son oturumu ise yeni kurulan NATO Ukrayna formatı olarak düzenlendi. Şimdiye kadar hiçbir ülkenin ittifaka girmesini keyfi sebeple engellemedik. AB üyelik sürecimize yarım asırdan fazla süredir karşılaştığımız çifte standartlar herkesin malumudur. Ama biz hiç bunu yapmadık.

"Terörle mücadele konusunda İsveç'le işbirliği"


Finlandiya'nın üyeliği müttefiklik hukukunu içselleştiren ülkelere olan tavrımızı ortaya koyduk. İsveç'in NATO'ya katılımı gündemimizde yer aldı. NATO Genel Sekreteri ve İsveç Başbakanıyla bir araya geldik. İsveç'in sözlerini yerine getirme noktasını değerlendirdik. Yaptığımız ortak açıklamayla İsveç'in atacağı adımları tespit ettik. Üçlü mekanizmanın yanı sıra terörle mücadelede işbirliğini artıracağız. İsveç bir yol haritası sunacak. İsveç ülkemizin AB'ye üyelik sürecine ve vize serbestisine aktif destek verecek. Savunma sanayi alanında kısıtlamaların kaldırılması için gerekeni yapacak.

Kararı TBMM verecek

İsveç için kararı TBMM verecek. İsveç'ten somut irade göreceğimize inanıyorum. Sınırlarımız içinde veya dışında terör örgütlerine vurulan her darbe ülkemiz için kazanımdır. Bizim 2 aylık Meclis tatilimiz var. Ekim ayında tatilden çıkma söz konusu değil. Mümkün olduğu kadar kısa zamanda bu işi bitirmek bizim hedefimiz.

AB üyelik süreci


Biz bunu bütün liderlerle görüştük. Gere gümrük gerekse vize serbestisi... Kendilerinden olumlu bir yaklaşımı bekliyoruz. Konuyla ilgili büyükelçim Çağatay Bey bunun takipçisi.

ABD'den F-16 alımı

Sayın Başkan'ın bizlere ifade ettiği konu onlarda da kongrenin bağlayıcı olduğunu söylüyor. Kendisi takipçi olacağını ve umutlu olduğunu söyledi. Kongreden geçmesi gerektiğini söyledi. Sayın Başkan takipçisi olacağını söyledi. Ben de her zamankinden daha umutluyum.

Rusya- Ukrayna savaşı

Taraflar arabulucu olmamızı teklif ederse elbette bunu kabul ederiz, buna yönelik potansiyele biz zaten hazırız. Tahıl Koridoru'nda İstanbul nasıl merkez olduysa, biz arabulucuk rolünü de üstlenebiliriz. Ancak böyle bir teklif gelmiş değil.

Zelenski ile görüşme

Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşme neticesinde bizlere yansıdı. Bizlerde cuma gününe olan kadar süreçte ev sahipliği yaptık. Bize böyle bir talep gelince biz de olumlu yaklaşım sergileyelim dedik ve 6 Azok komutanını teslim etmiş olduk. Ağustos ayında Putin'le yüz yüze görüşmemiz olacak. Orada da bunları yeniden ele alacağız.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin