Narenciye sektörü pazar kaybının nedenini açıkladı: Rakip ülkeler rekolte artışında yerli üretici maliyeti karşılayamıyor!

Narenciye sektörü bu yaz tedirgin. Pazar kaybının yaşandığı, hasat döneminde yüzde 100 verim istense de neden alınamadığı nedenleriyle ortaya kondu. Rusya'daki savaş hali ve Rus para birimi rublenin değer kaybı ve ihracatçıların artan masrafları ile krediye ulaşmakta yaşanan zorluklar, hasat dönemi başlamak üzere iken narenciye sektörünü tedirgin ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Narenciye sektörü pazar kaybının nedenini açıkladı: Rakip ülkeler rekolte artışında yerli üretici maliyeti karşılayamıyor!

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB), 2023 -2024 Üretim Sezonu Değerlendirme Raporu”nu açıkladı. 

ADATÜB Başkanı Burak Karabucak imzasıyla yayımlanan 5 maddelik raporda, bu sezon maliyetlerdeki artış sebebiyle pahalı bir üretim yapıldığı, Adana’da 3 milyon tona yakın verim beklendiği, artan rekoltenin, rekabetin ve masrafların üstesinden gelebilmek için ihracat desteği istendiğinin altı çiziliyor. Raporun öne çıkan maddelerinde maliyetler, rekabet endişesi, destek talebi var.

Dünya'dan Ziya İpek'in haberine göre, maliyetler arttığı için üretim yapmak giderek zorlaşıyor. Narenciye üreticileri 2023 — 2024 üretim sezonunda maliyetlerdeki artış sebebiyle pahalı bir üretim gerçekleştirdi. Narenciye üretiminde masraflar bir yıla yayılsa da işçilik masraflarının büyük kısmı yılbaşından mayıs ayına kadar, kullanılan ilaç ve gübrelerin büyük kısmı şubat - eylül ayları arasında, mazot tüketimi ise yıl boyunca devam etti.

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ne dahil edilmeyen asgari ücret artışı 2022 mayıs ayında bir önceki seneye göre yüzde 40; 2023 mayıs ayında ise yüzde 220 artmıştı, 2023 yılının geri kalan aylarında masraf kalemlerinin birim fiyatlarında bir düşüş beklenmiyor. Dolayısı ile artan bu maliyetler karşısında üretim yapmak giderek zorlaşıyor.

RAKİP ÜLKENİN REKOLTE ARTIŞI TEHDİT OLUŞTURUYOR

Rapora göre bu sene rakip ülkelerdeki rekolte artışı, Türkiye için tehdit oluşturuyor ve Türkiye ile aynı pazara hitap eden İspanya, Mısır ve Fas gibi ülkelerin üretim miktarlarının her sene arttığı belirtiliyor.

2023 - 2024 üretim sezonunda, İspanya'da özellikle limon ve geç dönem mandalinalarda önemli oranlarda rekolte artışı beklenirken, Huelva bölgesinde erkenci portakallarda verim azlığı, geç dönem yetişen portakallarda ise normal bir rekolte bekleniyor.

Mısır'da ise limon, mandalina ve portakal rekoltesinde, fidan bahçelerinin verimlerindeki atışlarla beraber, ciddi miktarda rekolte artışı bekleniyor. Artan rekabet karşısında pazar kayıpları yaşanıyor.

ÜRETİCİ İHRACAT DESTEĞİ BEKLİYOR

Üretim sezonunda ihracat desteğinin sektör açısından büyük önem arz ettiği belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi: “Üretim aşamasında yetiştiricilere verilen desteklerin yansımasını artan ürün kalitesinde ve potansiyel rekolte miktarın da gözlemleyebiliyorsak, ihracata yönelik verilen desteklerin de yansımasını sahada göreceğimizden kuşkumuz yoktur. Bu sezon artan rekoltenin, rekabetin ve masrafların üstesinden gelinebilmesi için ihracat desteği verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

RUSYA'DAKİ SAVAŞ TEDİRGİN EDİYOR 

Rapora göre; ihracat pazarlarındaki barış ortamının bozulması ve ekonomik belirsizlikler üreticilerin satışlarını olumsuz etkiliyor. Ana ihracat pazarı olan Rusya'daki savaş hali ve Rus para birimi olan rublenin değer kaybı ve ihracatçıların artan masraflarının yanında krediye ulaşımda yaşadıkları zorluklar, hasat dönemi başlamak üzere olan narenciye sektörü için tedirginlik yaratıyor.

Etiketler üretici maliyet
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin