Naci Görür aylar önce İzmir uyarısında bulunmuştu

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İzmir'de dün meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremi yorumladı. Naci Görür, Temmuz ayında İzmir'in depremselliğine dikkat çekmişti.

Google Haberlere Abone ol
Naci Görür aylar önce İzmir uyarısında bulunmuştu


Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İzmir'de dün meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremi yorumladı.

Çok vatandaşımızı kaybettiğimiz depremi yorumlayan Naci Görür şu ifeleri kullandı:

"Arkadaşlar, sizleri bilgilendirmek için geciktiğimin farkındayım ama biliyorsunuz bir deprem olunca biraz çalışmak lazım. Ayrıca her saniye tlf çalıyor. Hemen deprem sonrası medyaya çıkmayacağımı söylememe rağmen arıyorlar. O stres içerisinde çalışamıyorum. Bu depremden sonra saatler sonra 2 tv’ye bağlandım. Bu depremi İstanbul’da duymanız normal. Nerdeyse 7’ büyüklüğünde. Bu hissediş meselesi deprem kaynağına olan uzaklık kadar bölge jeolojisine, depremin büyüklüğüne, dernliğine, vb. de bağlıdır.

Arkadaşlar, kayıtlarınıza bakarsanız, 2 Tem. 2020’de İzmir’in depremselliğini ve faylarını anlatmıştım. Bugünkü deprem, Kuşadası Körfezi içerisinde, muhtemelen D-B uzanımlı bir fay içerisinde oldu. İzmir bölgesinde bu yönlü faylar Gediz ve B. Menderes graben sistemine bağlı.

Deprem muhtemelen B. Menderes fay ailesi içerisindeki fayda. Bir de D-B sistemini kesen KD-GB yönlü doğrultu atımlı fay sistemi var. İzmir yarımadasında bu ailenin fayları arasında Çeşme, Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla Fayları sayılabilir. Deprem üreten fay Seferihisar ve Tuzla Faylarını kesiyor olabilir, bu faylara enerji transfer etmiş olabilir. epreme hazırlık çalışmalarında bu husus da göz önünde tutulmalıdır. Tabii bu bugün yarin bu faylarda da deprem olacaktır anlamına gelmiyor. Hepimizin başı sağolsun. Ölenlere Allahtan rahmet diliyorum."

Naci Görür bugün yaptığı açıklamalarda ise şunları kaydetti:

"Arkadaşlar, benim konuşma ve yazışmalarımda bir konu yeterince anlaşılmamış. Yerel ve ulusal medya da tweetlerimi takip ettiği için o konuyu birkez daha açıklyorum: Son İzmir depremi Kuşadası Körfezi içerisindeki E-B uzanımlı bir fay üzerinde oldu. Bu fay muhtemelen Büyük Menderes Graben sistemine bağlı. Bu fayı İzmir Yarımadasında KD-GB yönünde uzanan Seferihisar ve Tuzla fayları kesiyor. Dolayısıyla deprem sırasında karadaki bu faylara da stres transfer edilmiş olabilir. Bu da bu fayları daha da hassas hale getirmiş olabilir. Aynı hassasiyet B. Menderes Grabeni yöresi için de geçerlidir. O bakımdan deprem hazırlık çalışmalarında bu hususa da yöneticilerimiz tarafından dikkat edilmelidir. Tekrar milletçe başımız sağ olsun. Ölenlere Allahtan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.

Arkadaşlar Aydın yöresi ile ilgili sorular geliyor. Şunları söylemek mümkün. Eğer bugünkü deprem D-B uzanımlı normal fay üzerinde olduysa ve bu fay Menderes Grabeninin sınır faylarından birinin deniz altındaki devamıysa bu deprem Grabenin Aydın taraflarına da stres transfer etmiş olabilir. Dolayısıyla Bu yörede de dikkatli olmak son derece doğaldır ve olunmalıdır."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin