Müzik piyasasının devlerinden amatör müzisyenlere iyi haber!

Unkapanı müzik piyasasına ‘dijital fikri mülkiyet’ geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Müzik piyasasının devlerinden amatör müzisyenlere iyi haber!

Dijital dünyanın fikri mülkiyet açısından yarattığı dezavantajları gidermek üzere işbirliği yapan Tasdix ve Unkapanı Digital, müzik piyasasına adım atmaya hazırlanan müzisyenlerin eserlerini korumak ve eser sahiplerini bilinçlendirmek üzere harekete geçti.



Müzik piyasasının devlerinden amatör müzisyenlere iyi haber!



E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, Unkapanı Digital Proje Koordinatörü Mustafa Kınış, MÜYAP Başkanı Bülent Seyhan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Türk pop müzik şarkıcısı ve söz yazarı Soner Sarıkabadayı ve Murat Ak katıldı. Unkapanı Digital Proje Danışmanı Üstün Barışta ve MÜYORBİR Başkanı/sanatçı Burhan Şeşen’in yanı sıra sektörün önde gelen yapım şirketlerinden, Ada Müzik kurucusu Bülent Forta, Dokuzsekiz Müzik kurucusu Ahmet Çelenk, Çimen’s Yapım kurucusu/sanatçı Mazlum Çimen ve Kalan Müzik Kurucusu Hasan Saltık projeye destek veren isimler arasındaydı.



Elektronik zaman damgası uygulaması Tasdix, Unkapanı Digital’le birlikte önemli bir işbirliğine imza attı. Senaryodan besteye, fotoğraftan şiire, grafik çiziminden yazılım koduna tüm eserler için dijital ortamda koruma imkanı sunan Tasdix ile Unkapanı müzik piyasasını dijital platforma taşıyan Unkapanı Digital’in bu işbirliği amatör müzisyenlerin eserlerini hukuki delil oluşturacak şekilde güvence altına alıyor.



Türkiye’nin ilk ve lider elektronik sertifika sağlayıcısı E-GÜVEN’in bir ürünü olan Tasdix, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında eserlerin oluşturulma zamanlarına dair delil  oluşturuyor. Unkapanı Digital ise geleceğin yıldızlarının eserlerini yapımcılarla buluşturan dijital bir platform. Platform tüm müzik türlerine açık. Türkiye’nin önde gelen müzik yapım şirketleri üye olarak bu platformda yer alıyor ve müzik dünyasına adım atmaya hazırlanan yeni isimleri yakından izliyorlar.



Yapılan işbirliği kapsamında, eser sahipleri önce Unkapanı Digital’e üye oluyor, ardından Tasdix.com'a üye olarak ücretsiz Tasdix programını bilgisayarlarına indiriyorlar. Videolarını herhangi bir yerde yayınlamadan önce çok kısa bir sürede Tasdixleme işlemini gerçekleştirdikten sonra Unkapanı Digital sitesine videolarını yüklüyorlar. Böylelikle eserinin herkesten önce kendinde olduğunu yasal olarak kanıtlayabilme fırsatına sahip oluyorlar.



Tasdix esere ve eser sahiplerinin emeğine sahip çıkıyor



Projeyi tanıtmak amacıyla düzenlenen toplantı, E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, Unkapanı Digital Proje Koordinatörü Mustafa Kınış, Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği’nden Avukat Dilek Üstün Ekdial ve MÜYAP Başkanı Bülent Seyhan’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda konuşan E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun şunları ifade etti:



“E-GÜVEN olarak Tasdix’in Unkapanı Digital’e verdiği destek ile öncelikli hedefimiz müzik piyasasına ilk adımlarını atan müzisyenleri, eserlerini nasıl koruyacaklarına yönelik bilinçlendirmek. Günümüzde dijitalleşen hayat, yaratıcı çalışmalar yapan kişilere yeni ufuklar açarak yeni araçlar sunarken aynı zamanda eserlerinin izinleri dışında kullanımına ilişkin de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Tasdix ile bu tehdidi en aza indirmek için çalışıyoruz. Tasdix, sağladığı hizmetle, sanatçıların bu eserler için harcadığı, maddi ve manevi, ölçülebilir ve ölçülemeyen emeğine sahip çıkıyor.”



Proje dahilinde platforma üye olanlara sundukları fırsatlara da değinen Orhun şöyle devam etti:



“Yaratıcı zihnin ne zaman yeni bir eser ortaya çıkaracağı öngörülemiyor. Örneğin bir müzisyen gece yarısı yaptığı besteyi bilgisayarında Tasdix kullanarak anında güvence altına alabiliyor. Bu işbirliğiyle artık Unkapanı Digital’de de müzisyenler, eserlerini anında Tasdixleyerek özgürce paylaşabilecek ve yapımcılara sunabilecek. Unkapanı Digital platformuna üye olanları, Tasdix’e de üye olmaya davet ederek, Ocak 2017’ye kadar eserlerini ücretsiz Tasdixleme fırsatı sunuyoruz. Böylelikle hem amatör müzisyenleri eserlerini korumaları yönünde bilinçlendiriyoruz hem de ücretsiz bir hizmet sağlıyoruz.”



Eserlerini duyurmak isteyen geleceğin yıldızlarının önünü açacak



Projenin mimarları arasında bulunan Unkapanı Digital Proje Koordinatörü Mustafa Kınış Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nın dijital platforma taşınmasının hikayesini anlattığı konuşmasında: “Günümüzde teknoloji bize büyük imkânlar sunuyor. Ben de neden birçok dijital kanalda hesapları olan yapımcılar ve seslerin, yine dijital kanallarda ve sosyal medyada videolarını yükleyerek duyurmak isteyen amatör müzisyenler bir platformda buluşmasın diye düşündüm. Unkapanı Digital ülkenin her yerinden hatta yurtdışından bile amatör ses sanatçılarının kendi videolarını yükleyerek portal üzerinde kayıtlı olan müzik yapımcıları ile buluşma fırsatı sunan bir dijital ortam.



Türkiye’de son 10 yılda fiziki albüm satışı yüzde 80’lerin üzerinde düşerken dijitalde gelirler 2004 yılında 0,4 milyon dolardan 2013’te 9,7 milyon dolara yükseldi. Dijitalin bu derece yaygınlaştığı günümüzde amatör sanatçıların dijital ortamlarda seslerini duyurmaları kadar elbette eserlerini koruyabilmeleri de çok önemli. Bu noktada Tasdix ile birlikte gerçekleştirdiğimiz projeyle amatör müzisyenler hem eserlerini sergileyebiliyor hem de onları güvence altına alabiliyor. Tasdix ve Unkapanı Digital işbirliğinin hem seslerini hem de eserlerini duyurmak isteyen geleceğin yıldızlarının önünü açacağına inanıyorum” dedi.


Etiketler müzisyen
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin