Mutfakta tahta ürünler kullanmak sağlığa zararlı mı? Tahta ürünleri temizlemek için gerekli yöntemler. Mutfaktaki tahta kaşıklar nasıl temizlenir?

Konu sağlık olunca bir hayli hassas davranıyoruz ve doğru ürünleri bulmak için araştırmaya koyuluyoruz. En çok tartışılan ve sağlığa zararı olup olmaması açısından merak edilen ürünlerden biri de mutfakta kullanılan tahta ürünler.. Sizler için tahta ürün kullanımının etkilerini ve bu ürünlerin nasıl temizlenmesi gerektiğini araştırdık. İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Mutfakta tahta ürünler kullanmak sağlığa zararlı mı? Tahta ürünleri temizlemek için gerekli yöntemler. Mutfaktaki tahta kaşıklar nasıl temizlenir?

Konu sağlık olduğu zaman ince eleyip sık dokumakta fayda var diyoruz ve en doğrusunu öğrenene kadar araştırmaya devam ediyoruz. Tahta kaşık, kesme tahtası gibi ürünler bir çok kişinin mutfağından eksik olmuyor.

Ancak bu ürünler sağlığımıza zararlı mıdır, bazı besinlerle kullanılırsa olumsuz etki yaratır mı diye düşünmeden edemiyoruz. İşte bu konuda merak edilenleri, işin doğrusunu ve bu ürünleri temizlerken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik..

Tahta ürünlerin sağlığa olan olumsuz etkileri dediğimiz zaman akla ilk gelen temizlenme koşulları oluyor. Yemek yaparken sıkça tercih edilen bu ürünlerin temizlenmesi için bulaşık makinesinde yıkanması yeterli değil.

Zamanla üzerine sinen yemek kokuları rahatsız edici olacağı gibi bir yandan da bakteri oluşumuna zemin hazırlayacağından kötü sonuçlar doğurabilir. Peki bu ürünleri temizlemek için doğru yöntemler neler?

Mutfakta tahta ürünler kullanmak sağlığa zararlı mı? Tahta ürünleri temizlemek için gerekli yöntemler. Mutfaktaki tahta kaşıklar nasıl temizlenir?

En hızlı yöntem: Tuz ve Limon

Düz bir zeminde tahta ürünlerin üstünü tuzla kaplayın. Ardından ikiye böldüğünüz limonu tahta ürünün üzerine sıkarak gezdirin ve tuzun erimesini bekleyin. İşlemden sonra ürünü güzelce durulayın ve işte hazır!

En doğal ve pratik olan: Sirke ve Karbonat

Sirke ve karbonat ikilisi hem yemeklerde hem de hijyen söz konusu olduğunda vazgeçilmezler olarak karşımıza çıkıyor. Ayda bir kere mutfaktaki tahta ürünlerinizi bu ikiliyle temizlemek yeterli olacaktır. Ürünleri ilk olarak geniş bir tencereye doldurun ve 1 paket karbonatla 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Tüm tahta ürünler su içinde kalana kadar tencereye kaynar su boşaltın.Tencereyi yüksek ateşteki ocağın üzerine alın ve 15 dakika boyunca tahta ürünleri bu şekilde kaynatın. Artık ürünleriniz tertemiz oldu, artık gönül rahatlığıyla tencereden alın ve durulayın.

Daha basit bir yöntem: Sabun

Diğer yöntemlere ayıracak vaktiniz yoksa tahta kaşıklarınızda bakteri oluşmasını önlemenin daha basit bir yolu da var. Ürünlerinizi yine bir kaba almanız gerekiyor. Ardından ürün adedine göre 1 veya 2 sabun rendeleyin ve tahta malzemelerin üzerine dökün. Bu suda 30 dakika bekletip durulamanız yeterli olacaktır. 

Temizlik için iki şey gerekli: Zeytinyağı ve Tahta

Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Tahta ürünlerinizi zeytinyağı ile dikkatlice silin.Tahta malzemeleri önceden ısıtılmış fırında 3 dakika boyunca bekletin. Ardından ürünleri ılık su ile durulayın.

Tahta kaşık kullanmak sağlığa zararlı mı?

Mutfakta tahta ürünler kullanmak sağlığa zararlı mı? Tahta ürünleri temizlemek için gerekli yöntemler. Mutfaktaki tahta kaşıklar nasıl temizlenir? - Resim : 2

 Mutfaklardan eksik olmayan tahta kaşıkların sağlığa zararlı olup olmadığı sıkça araştırılıyor. Bu yargının asıl nedeni tahta kaşıkların zamanla üzerindeki cilanın akıyor olması. Hal böyle olunca kaşıkta çatlama oluyor. Çatlayan kaşığın bu bölgelerine bakteriler yerleşiyor ve bu bakteriler yemek hazırlarken yemeğe geçebiliyor. Yine bu kaşıkları deterjanla yıkarken çatlak yerlerinde deterjan kalıyor ve bu deterjanlar vücutta zehirlenme yapabiliyor.

Tahta kaşık satın alırken boyasız ve cilasız tahta kaşık almak daha sağlıklıdır. Kullanılan tahta kaşıkların çatladığı veya kırıldığı görüldüğü an yenisi ile değiştirmek gerekir. Bununla beraber metal kaşıkların da renk değişimi, matlaşma ya da çizilme olduğu zaman vücutta zehirlenmeye yol açacağı unutulmamalıdır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin