Murat Çorak "Ben kendi özümdeki, yaşamımdaki deneyimleri, duyguları ve birikimleri kendimce birleştirdim"

Murat Çorak, Tunceli’nin Ovacık ilçesindeki Munzur suyu ve Munzur vadisindeki doğa katliamına dikkat çekmek için hazırladığı sosyal sorumluluk projesi niteliğinde olan Pulur Town (Ovacık) adlı çalışmasını Emek Yapım etiketiyle yayınladı. Müzisyen bu çalışmasının doğup büyüğü topraklara bir vefa borcu niteliğinde olduğunu söylüyor.

Medyatava Özel Murat Çorak "Ben kendi özümdeki, yaşamımdaki deneyimleri, duyguları ve birikimleri kendimce birleştirdim"

Müzisyen Murat Çorak, Tunceli’nin Ovacık ilçesindeki Munzur suyu ve Munzur vadisindeki doğa katliamına dikkat çekmek için Pulur Town (Ovacık) eserini yayınladı. Elektronik dans müziği öğeleri ve bölgedeki etnik enstrümanların birleştirildiği eserde yaşlı bir kadının Munzur Suyu'na dair anlatımlarına da yer veriliyor. 

Murat Çorak "Ben kendi özümdeki, yaşamımdaki deneyimleri, duyguları ve birikimleri kendimce birleştirdim"

Çorak'a Pulur Town'ın (Ovacık) hikayesini sorduk;

Doğduğum, büyüdüğüm, karakterimin ilk şekillendiği memleketim Ovacık.
Ormanları yanar, suyu kirletilir, kutsalları yok sayılır. Bir de bir şey daha olur; pes etmez bölge halkı. Küllerinden tekrar doğar bahar ayı gelince Munzur doğası. Şimdi yine bir zor süreçten geçiyor aslında sessiz sedasız. Bu sefer kendi elimizle yapıyoruz sanırım bunu.
Hastalıkları için adak adadığı, dilekleri için kurban kestiği, çıra yaktığı, Munzur babaya ve kutsalı Munzur suyuna yine aynı insanların kanalizasyonu akıyor. Plansız ve sürekli gelişen bir turizm hevesi ile bölge coğrafyası kirlenmeye devam ediyor. Bunun için irili ufaklı girişimler olsa da genel ve etkili bir su arıtma tesisi ve denetimi için başarılabilmiş henüz bir şey yok gibi.

Özelde Ovacık'ı, genelde ise Tunceli'yi etkileyecek olan asıl çevresel tehdit; bölgede başlanmak istenen altın madenciliği faaliyetleri. 2000'li yılların başından şimdiye kadar var olan ama gündeme çok gelmeyen altın madenciliği.Tıpkı Erzincan İliç'de olduğu gibi burada da altın madenciliği başlatıp siyanür havuzları ile çıkartılacak olan madencilik. Ovacık Cevizlidere köyü Biçin mezrasından başlayıp Tunceli’nin Geyiksuyu ilçesinin Sin köyüne kadar uzanan bir damar.Bu alan Tunceli coğrafyasının 5'te 1'ini kapsayan bir tesisleşme hayata geçerse bölgenin tamamında insan ve doğal yaşam alanlarını bitirme derecesine getirir.

Biz Ovacık’ta doğup yaşamın farklı alanlarına ama özünden kopmadan evrenselliğe ulaşmaya çalışan gençleriz. Ben kendi özümde ve yaşamımdaki deneyimleri, duyguları ve birikimleri kendimce birleştirdim. Ovacık ve yaşamım bu sefer böyle tınladı müziğimde.

Eserin içinde teyzemizin söylediği gibi:

“Munzur bizim kutsalımızdır.
Atalarımızın, dedelerimizin kutsalıdır.
Annemizden, babamızdan böyle gördük.
Şimdi büyüdük.
Geçmişten bugüne Munzur bizim kutsalımızdır.”

Bir gün belki "Munzur İçin Dans Et" Deriz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin