Mumya Takabuti'nin cinayet sırrı

Takabuti'nin 2 bin 600 yıl süren gizemi sonunda çözüldü. Tarihin en eski cinayetlerinden biri olan olayın maktülü Takabuti'nin sırtından bıçaklandığı ve bu yaralanmaya bağlı olarak hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Mumya Takabuti'nin cinayet sırrı

2 bin 600 yıl önce bugünkü Luxor'un bulunduğu Eski Mısır'daki Thebes kentinde yaşayan yüksek konumdaki bir kadın olduğunu düşünülen Takabuti'nin kıvırcık kumral saçlara sahip olduğu ortaya çıktı. Takabuti'nin tüm insanların yüzde 0.02'sinde rastlanan bir şekilde standart 32 yerine 33 dişi olduğu ve fazladan bir omura sahip olduğu belirlendi.

Ulusal Müzeler NI, Manchester Üniversitesi, Queen's Üniversitesi Belfast ve Kingsbridge Özel Hastanesi uzmanlarından oluşan bir ekip, Takabuti'nin hayatının sırlarını öğrenmek için röntgen tarayıcıları, CT taramaları, karbon escort ve saç analizi kullandı. Quenn Üniversitesi Belfast Doğal ve Yapılı Çevre Okulu'ndan bir biyoarkolog olan Profesör Eileen Murphy, "En son araştırma programı şaşırtıcı sonuçlar verdi. Sık sık tabutunun içinde çok huzurlu göründüğü yorumlanıyor ama şimdi son anlarının başka bir şey olmadığını biliyoruz ve bir başkasının elinde öldü" dedi.

Kalbinin yeri de şaşırttı

Ölüm nedeni, 1834'te İrlanda'ya getirilip ertesi yıl ilk kez açılmasından bu yana bilinmiyor, gizemini koruyordu. Taramalar, sol omzunun yakınındaki üst sırtta bıçaklandığını ve ölümünün nedeni olduğunu gösteriyor. Neredeyse iki yüzyıl süren araştırmalardan sonra, araştırmacılar nihayet gerçek kalbini bulmuş, göğsünün derinliklerinde küçülmüş ve dağınık durumda. Araştırmacılar bunun son derece nadir olduğunu söylüyor.

Takabuti'nin testleri ve muayenesi, taşınabilir bir röntgen cihazı ve diğer modern analiz teknikleri kullanılarak birkaç ay boyunca gerçekleştirildi. Takabuti, 1834'te County Down'daki Holywood'dan Thomas Greg tarafından Thebes'te satın alınan Belfast, İrlanda'ya getirildi. Eski bir Mısır mumyasının en son bilimsel analizini kullanan bu çalışma, yeni bilgilerin bir kişinin ölümünden binlerce yıl sonra nasıl ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

Etiketler dehşet mumya
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin