Mücadeleyi kaybettik deyip o raporu açıkladı. BM'den korkutan açıklama: Deniz seviyesinin yükselme hızı iki kattan fazla arttı

Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan rapora göre dünya genelinde deniz seviyesinin yükselme hızı son 10 yılda iki kat arttı. Hesaplamalara göre son 30 yılda deniz seviyesindeki yükselme 10 santimetreyi geçti. İklim değişikliğinin dünyaya verdiği büyük tahribatın incelendiği rapor sonrası Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, "Mücadeleyi çoktan kaybettik. Bu çok kötü haber, o kadar yüksek seviyelerde sera gazı salındı ki sular binlerce yıl yükselmeye devam edecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Mücadeleyi kaybettik deyip o raporu açıkladı. BM'den korkutan açıklama: Deniz seviyesinin yükselme hızı iki kattan fazla arttı

Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan rapora göre dünya genelinde deniz seviyesinin yükselme hızı son 10 yılda iki kat arttı. Hesaplamalara göre son 30 yılda deniz seviyesindeki yükselme 10 santimetreyi geçti.

İklim değişikliğinin dünyaya verdiği büyük tahribatın incelendiği rapor sonrası Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, "Mücadeleyi çoktan kaybettik. Bu çok kötü haber, o kadar yüksek seviyelerde sera gazı salındı ki sular binlerce yıl yükselmeye devam edecek" dedi.

GEÇTİĞİMİZ YIL REKOR KIRDI

Dünya Meteoroloji Örgütü Cuma günü yaptığı açıklamada, küresel deniz seviyelerinin, ilk kez ölçüldüğü 1993-2002 yılları arasındaki döneme kıyasla iki kattan daha fazla bir hızla yükseldiğini ve geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını bildirdi. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı kuruluş deniz seviyesindeki bu yükselme eğiliminin binlerce yıl devam edeceği öngörüsünde bulundu.

DW Türkçe'de yer alan habere göre iklim değişikliğinin neden olduğu tahribatın incelendiği raporda, buzullardaki aşırı erimenin, 2013-2022 yılları arasında deniz seviyesini yılda ortalama 4,62 milimetre yükselttiği belirtildi. 1993 yılından bu yana deniz seviyesindeki yükselmenin 10 santimetreyi geçtiği kaydedildi.

BİNLERCE YIL BOYUNCA YÜKSELECEK

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, düzenlediği basın toplantısında "Buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesine karşı mücadeleyi çoktan kaybettik. Bu kötü haber. Çünkü o kadar yüksek seviyelerde sera gazı salındı ki, sular binlerce yıl yükselmeye devam edecek" dedi.

Taalas, emisyonları azaltmak için hangi adımları atarsak atalım bu tür aşırı hava koşullarının 2060'lara kadar devam edeceğini belirterek, ancak daha sonra durumu tersine çevirmek için bir şans olduğunu söyledi.

Yükselen su seviyesi, dünya genelinde çok sayıda kıyı kenti ileTuvalu gibi tamamı deniz seviyesinde olan ülkeleri tehdit ediyor. Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesi olan Tuvalu, sular altında kalma riskine karşı ülkeyi dijital evren olan Metaverse'te yeniden inşa etme planını açıklamıştı.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin