Molnupiravir hapı Covid-19'a karşı etkili mi? Molnupiravir ilacı nedir? Molnupiravir ilacı ne zaman çıkacak?

COVİD-19 karşısında ölüm riskini büyük oranda azalttığı duyulan Molnupiravir ilacı, vatandaşlar arasında büyük heyecana neden oldu. Tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgınında milyonlarca kişi ölürken, yine milyonlarca kişi de hastalıkla halen boğuşmaya devam ediyor. Covid-19 hakkındaki son gelişmelerden biri olan Molnupiravir ilacı ise oldukça konuşuluyor. Peki, Molnupiravir ne zaman çıkacak? Molnupiravir, Türkiye’ye ne zaman gelecek?

Google Haberlere Abone ol
Molnupiravir hapı Covid-19'a karşı etkili mi? Molnupiravir ilacı nedir? Molnupiravir ilacı ne zaman çıkacak?

Merck tarafından geliştirilen Molnupiravir’in, Covid-19 bulaşmış kişilerde hastaneye yatış ve ölüm risklerini çok büyük oranda düşürdüğü tespit edildi. Deney aşamasında olan hap, eğer onay alırsa Covid-19 bulaşmış kişilerde koronavirüse karşı kullanılan ilk hap olarak satılacak. Peki, Molnupiravir’in  etken maddesi nedir? Molnupiravir ne zaman çıkacak?

MOLNUPİRAVİR NEDİR?

Molnupiravir hapı Covid-19'a karşı etkili mi? Molnupiravir ilacı nedir? Molnupiravir ilacı ne zaman çıkacak?

Amerika Birleşik Devletleri'nde ilaç üreticisi Merck, Covid-19'a karşı geliştirdikleri deney aşamasındaki hapın, virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatmayı ve ölüm riskini yarı yarıya düşürdüğünü açıkladı. Molnupiravir adı verilen ilaç onay alırsa, Covid-19'a karşı kullanılan ilk hap olacak.

Merck ve ortağı Ridgeback Biotherapeutics şirketinden yapılan açıklamada, Covid-19 semptomları ortaya çıktıktan sonraki 5 gün içinde "molnupiravir" ilacını alan deneklerin, "plasebo" alanlara göre hastaneye yatma ve ölüm oranının yarı yarıya azaldığı bildirildi.

Molnupiravirin, salgınla mücadelede önemli bir adım olabileceğine işaret edilen açıklamada, hastaların Molnupiravir hapını 5 gün boyunca günde 2 kez, 4 hap şeklinde alması gerektiğini ifade etti.

"İlaç aşının yerini almamalı"

Molnupiravir hapı Covid-19'a karşı etkili mi? Molnupiravir ilacı nedir? Molnupiravir ilacı ne zaman çıkacak? - Resim : 2

Stanford Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalık uzmanı olan Dr. Robert Shafer, ilaç sayesinde ABD ve dünya genelinde "binlerce" hayatın kurtarılacağını belirtirken Beyaz Saray yönetimi ise hapların aşılamaya 'takviye' olarak kullanılması gerektiği görüşünde.

Beyaz Saray Koronavirüs Danışmanı Jeff Zients, Covid-19'a karşı aşının "en iyi" araç olduğunu belirtirken, amaçlarının enfeksiyonları ortaya çıktıklarında tedavi etmek değil engellemek olduğunu dile getirdi.

MOLNUPİRAVİR NE ZAMAN ÇIKACAK?

Molnupiravir hapı Covid-19'a karşı etkili mi? Molnupiravir ilacı nedir? Molnupiravir ilacı ne zaman çıkacak? - Resim : 3

Merck tarafından yapılan açıklamada, Molnupiravir için yakında ABD ve dünyada kullanım izinlerine başvurulacağı ve bu izinlerin yıl sonundan önce alınmasının hedeflendiği belirtildi. ABD, 1,7 milyon kişiyi tedavi edecek ilaç siparişi verdi.

MOLNUPAVİR NASIL KULLANILIR?

Molnupiravir hapı Covid-19'a karşı etkili mi? Molnupiravir ilacı nedir? Molnupiravir ilacı ne zaman çıkacak? - Resim : 4

Merck'in ürettiği ilaç, koronavirüs genlerinin içinde koyduğu 'hata kodlarıyla' virüsün kendini çoğaltmasını önlüyor. Molnupiravir, virüsün kendi kopyalarını oluşturması için gerekli olan enzim viral polimerazı hedefliyor.

İlacın günde iki kez ve beş gün boyunca alınması şeklinde reçete edileceği öğrenildi. Beş gün boyunca hastalar 40 adet hap almış olacak.

Bu sınırlı sayıda doz ilk etapta hastaların küçük bir bölümünün tedaviden faydalanabileceği anlamına geliyor. Merck, bu yılın sonuna kadar 10 milyon hap üretmeyi hedeflediğini açıkladı.

Molnupiravir hapı Covid-19'a karşı etkili mi? Molnupiravir ilacı nedir? Molnupiravir ilacı ne zaman çıkacak? - Resim : 5

Merck’in ilaç üzerinde yaptığı önceki deneyler, ilacın şiddetli semptomları bulunan ya da hastaneye yatmış hastalara fayda sağlamadığını göstermişti.

Biri Pfizer, diğeri Atea Pharmaceuticals ve Roche tarafından geliştirilen diğer iki antiviral hapın klinik denemelerinin sonuçlarının önümüzdeki birkaç ay içinde çıkması bekleniyor.

MOLNUPİRAVİR İLACININ FİYATI NE KADAR?

Molnupiravir hapı Covid-19'a karşı etkili mi? Molnupiravir ilacı nedir? Molnupiravir ilacı ne zaman çıkacak? - Resim : 6

Dünya gündemine oturan ilaç için ilk siparişi ABD verdi. Reuters, ABD'nin ilaç için 700 dolar yani yaklaşık 6 bin TL istediğini duyurdu.

(EuroNews.)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin