Milyonların gözü bu haberdeydi. Yeni asgari ücret için flaş gelişme. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantı tarihi belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanıyor?

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı yeni asgari ücretin belirlenmesinde. Ocak ayında açıklanacak olan asgari ücret için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor ve bu toplantınında da tarihe belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Milyonların gözü bu haberdeydi. Yeni asgari ücret için flaş gelişme. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantı tarihi belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanıyor?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanma tarihi belli oldu.

Habertürk'ün haberine göre, 6 Aralık'ta TİSK Genel Kurulu yapılacak. Ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 7, 8 ya da 9 Aralık'ta toplanacak.

Aralık ayı boyunca komisyon 4 toplantı yapacak ve son toplantı sonrası geçen yıl olduğu gibi asgari ücret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

7 milyondan fazla vatandaşın beklediği rakam için 15 kişilik komisyon toplanacak.

ASGARİ ÜCRETTE YÜZDE 50 ZAM BEKLENTİSİ

Öte yandan geçen yılbaşında asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik artış, devlet yönetiminden gelen açıklamalar ve enflasyonun bu yıl geçen seneye göre daha yüksek seyretmesi, bu yılbaşında da asgari ücret için en az yüzde 50’lik bir zam beklentisi oluşturdu. Asgari ücrete yüzde 50 zam uygulanması halinde, yeni yıl için ücret 8 bin 250 lira olacak. Ancak 2023 Ocak ayı itibarıyla asgari ücretin bu rakamı da geçebileceği tahmin ediliyor.

Asgari ücret komisyonunun toplanacağı aralık ayına kadar gerçekleşecek enflasyon oranı da açıklanacak zamda etkili olacak. Asgari ücret, pek çok ödemenin hesaplanmasında referans değer olarak kabul edildiği için, kamu maliyesi için kritik önem taşıyor.

8 BİN LİRANIN ALTINDA OLMAYACAĞI KONUŞULUYOR

Temmuz ayında yapılan ara zamdan sonra net asgari ücret 5 bin 500 lira olmuştu. Yeni yıl zammında son 6 aylık enflasyon oranı belirleyici olacak. Tahminler ise yüzde 40-50 aralığında. Kulislerde yeni asgari ücretin refah payı ile birlikte 8 bin liranın altında olmayacağı konuşuluyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Bakanlığın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti her zaman, ister yıllık ister aylık belirleyebilir. Ücret belirlenirken ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum, ücretliler geçinme indeksleri, geçim şartlarını da göz önünde bulunduruluyor. Asgari ücretin ödenmesinde işveren tarafından işçiye ödenen ek ücretler ve sosyal yardımlar dikkate alınmıyor.

ASGARİ ÜCRET, KIDEM VE İHBAR TAZMİNATLARINI DA ETKİLEYECEK

Asgari ücret artışı, isteğe bağlı sigortalılardan işsizlik sigortası alanlara, yurtiçi ve yurtdışı borçlanma yapanlara kadar birçok kişiyi etkiliyor. Asgari ücretlinin kıdem ve ihbar tazminatı tutarları artacak. Asgari ücret, bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirleniyor.

İşçilere belirlenen asgari ücretten düşük ücret ödenemiyor. Belirlenen asgari ücreti ödemeyen veya eksik ödeyen işveren vekiline idari para cezası uygulanıyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin