Milyonların beklediği EYT'de kritik gelişme. EYT'de yaş şartı tepkilere neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş EYT toplantısı

Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT düzenlemesinde iktidarın yaş şartı getireceği öne sürülmüştü. Kadınlar için 48 erkekler için de 50 yaş sınırının gündemdeydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yle emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu için bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Milyonların beklediği EYT'de kritik gelişme. EYT'de yaş şartı tepkilere neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş EYT toplantısı

Milyonlarca vatandaş EYT'yi bekliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan EYT yasası için geri sayım başladı.

Dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığındaki toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de katıldı.

ERDOĞAN İKİ BAKANLA BİR ARAYA GELDİ

TBMM’de bütçe maratonu sürerken, EYT’yle ilgili son dakika bir gelişme daha yaşandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yle Beştepe’de bir araya geldi.

EYT SON DURUM NEDİR?

Bakan Bilgin emekliliğe hak kazanılacak olan tarihi açıklayan Bilgin, “EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder. Ama işe başlangıcı geri çekmez. Öyle bir şey yok.” dedi.

5 PUAN FORMÜLÜ

Emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre primlerinin 5 puan yükseldiğini ve işverenlerin EYT düzenlemesinin hayata geçmesi sonrasında, bu farkın kaldırılmasını istediğini vurgulayan, Bilgin, “Buna çözüm olarak işveren emekli olan kişiyi çalıştırıyorsa devlete normal çalışandan daha fazla prim ödüyor. Oradaki primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceğiz. Yani işverene sen EYT’li olan bu çalışanını atma, çalıştır. Biz sana sosyal güvenlik destek primi vereceğiz.” dedi.

EYT’lilerin kıdem tazminatı konusuyla ilgili de Bakan Bilgin, “Bu konuda da Hükümetin bazı formülleri var.” dedi. Bilgin, şu ifadeleri kullandı;

“Öncelikle bu büyük bir sorun değil. Çünkü işveren kıdem tazminatını vergiden düşüyor. Ayrıca kıdem tazminatı ödemesini işveren işçisiyle kendi arasında anlaşarak taksitlendirebilir.”

EYT'Lİ KAÇ KİŞİ VAR?

Bakan Bilgin, ilk etapta emeklilik hakkı kazanacak kişi sayısını 1.5 milyondan 2 milyona revize etti. Yeni emeklilerin evine en az 109 milyar lira aylık girecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin çıkması halinde bugün itibarıyla emekliliğe hak kazanacak kişi sayısının yeni yılda 2 milyona ulaşabileceğini söyledi. Bilgin'in bu açıklamasıyla maliyet hesapları sil baştan değişti.

Yapılan hesaplamalara göre, yasa çıkar çıkmaz 1.5 milyon yerine 2 milyon kişinin emekliye ayrılması halinde bugün 3 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı ödemesiyle SGK'nın EYT'den kurtulanlara ödeyeceği emekli aylığı 5.2 milyardan 7 milyar liraya, yıllık ödeme de 63 milyar liradan 84 milyar liraya çıkacak.

Ancak yeni yıldan itibaren memur ve emekli aylıklarıyla birlikte en düşük emekli aylığına da zam yapılması kaçınılmaz görünüyor. Normalde işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine geçmiş 6 ayda gerçekleşen enflasyon kadar zam yapılıyor.

Enflasyondaki artış seyri, Temmuz-Aralık 2022 döneminde yüzde 17 civarında bir TÜFE'nin oluşacağını işaret ediyor. Gerçek hayat pahalılığının hem çok daha yüksek olması, hem seçim yılı olması hem de iktidarın yeni yılda yüksek bir zam açıklayacağına ilişkin açıklamalar zammın yüzde 30-50 aralığına yükseltilebileceğini gösteriyor.

120 MİLYARI BULABİLİR

Yılbaşında emekliye zammın örneğin yüzde 30 yapılması ve en düşük emekli aylığının da bu oranla 4 bin 550 liraya çıkarılması halinde 2 milyon yeni emekliye yıllık emekli aylığı ödemesi 109.2 milyar lira civarında olacak. EYT'lilerin ortalama 5 bin lira emekli aylığı alacağı var sayıldığında ise SGK'nın ödeyeceği emekli aylığının yıllık toplamı 120 milyar lirayı bulacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin