Milyonları sevindirecek zam haberi. Asgari ücret ve emekli maaşına yeni zam... İşte yeni yapılacak zammın oranı

Seçimler öncesi iktidar zam oranlarında bir değişikliğe daha gitmeye hazırlanıyor. Emeklililerin bayram ikramiyesine büyük bir zam yapılması beklenirken milyonlarca ücretli çalışan için de asgari ücret yeniden şekillenecek. İşte Ankara kulislerinde konuşulan zam oranları...

Google Haberlere Abone ol
Milyonları sevindirecek zam haberi. Asgari ücret ve emekli maaşına yeni zam... İşte yeni yapılacak zammın oranı

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine beş aydan az bir süre kaldı. Seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağı açıklandı. Resmi olarak 10 Mart'ta duyurulması bekleniyor. AK Parti, seçim öncesi çalışmalarını hızlandırdı. İktidar partisinin, şimdilik tarihi 14 Mayıs 2023 olarak öne çıkan seçimlere emekli ikramiyesini artırıp maaşlara ek zam yaparak gitmeyi planladığı ileri sürüldü.

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, şunları kaydetti:

"Ankara'da konuşulan 'ham bilgi' şöyle: Emeklilerin halen 1100 lira olan ikramiyeleri 2 bin 500-3 bin lira aralığında bir rakama yükseltilecek. Asgari ücrete yüzde 10, emeklilere yüzde 10-20 arasında ek zam yapılacak. Anketlerde iktidar partilerinin oy oranları düşerse zam oranları yükselebilir! Asgari ücretlilere yüzde 54.66'lık zam açıklanırken seçimden önce yeni bir ayarlama yapılacağı sinyali bizzat Cumhurbaşkanı tarafından verilmişti. Emeklilerin kaybı büyük. Daha önce asgari ücretin 2 katı maaş alanlar, şimdi asgari ücretle aynı seviyeye indi.

Kulislere yansıyan bilgiye göre, 2023 yılının ilk 6 ayı için emekli maaşlarına yüzde 40 civarında bir artış planlanmıştı. Ancak oran yüzde 30'la sınırlı tutuldu. Kalan kısmı seçim öncesine bırakıldı. Enflasyon karşısında koruyucu zamların yapılmamasındaki en önemli etken emekli maaşının devlet tarafından ödeniyor olması.

Buna karşılık asgari ücreti özel sektör uyguladığı için devlet üzerinde herhangi bir yük oluşturmuyor. Hatta maaş zammından sonra SGK prim geliri artıyor. Ayrıca asgari ücret zammı anında ve daha fazla oranda fiyatlara yansıdığı için KDV, ÖTV gibi vergi gelirleri de artmış oluyor.

Bu nedenle devlet emekli maaşlarına zam yapma konusunda asgari ücretliler kadar istekli davranmıyor. (...)"

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin