Milyonlarca insan aynı hatayı yapıyor. Tavuğu pişirmeden önce sakın bunu yapmayın. Direkt zehre dönüşüyormuş

Tavuk hem haşlama hem kavurma hem de fırınlama gibi pek çok seçeneğiyle tercih edilen lezzetli yemeklerden biridir. Ancak tavuk pişirmeden önce yapılan bir hata, zehre dönüşüyor ve bizi gıda zehirlenmesine kadar götürüyor. İşte tavuk pişirmeden önce yapılan o yaygın hata

Milyonlarca insan aynı hatayı yapıyor. Tavuğu pişirmeden önce sakın bunu yapmayın. Direkt zehre dönüşüyormuş

Tavuk, Türk mutfağında en çok tercih edilen lezzetli yemeklerden biridir. Haşlama, soteleme veya fırınlama olsun tavuk, pek çok farklı şekilde tüketilebilir.

Hem lezzetli oluşuyla hem de pek çok farklı şekilde kullanılması nedeniyle tavuk, sıklıkla tüketilen besinlerden biridir.

Tavuk pişirmeden önce herkesin yaptığı yaygın bir hata vardır. Tavuğun daha temiz olması için pek çok kişi tavuğu yıkıyor.

Ancak yapılan bu hata ne yazık ki insan sağlığını büyük bir tehlikeye atıyor. Uzmanlar, tavuğun yıkanmaması gerektiğini sıklıkla uyarıyor. İşte çiğ tavuğu yıkamanın zararları:

TAVUĞU SAKIN YIKAMAYIN

Tavuğu yıkamak üzerinde bulunan tüm mikropları yayar. Çiğ kümes hayvanları ‘Salmonella’ ve ‘Campylobacter’ gibi pek çok bakteriler barındırır.

Tavuğunuzda olabilecek bakterileri ise yıkayarak, bu bakterilerin her yere yayılmasına neden olursunuz.

Tavuğunuzu akan su altında duruladığınızda bakterileri taşıyan suyun lavabonuzun, çatal bıçak takımınızın, yakındaki yiyeceklerin, ürünlerin ve yakınlarda bulunan diğer şeylerin etrafına sıçrama riski vardır.

Araştırmalara göre, tavuğu yıkamanın bakterileri lavabonuzdan 3 metre uzağa kadar yayabildiğini bulmuş.

Milyonlarca insan aynı hatayı yapıyor. Tavuğu pişirmeden önce sakın bunu yapmayın. Direkt zehre dönüşüyormuş

Bu, mutfağınızın büyük bir bölümünü potansiyel olarak kirlettiğiniz anlamına gelir. Mutfağa yayılıp kalmayan bu bakteriler de vücudumuzun sağlığı için tehlike unsuru oluşturuyor.

İngiltere Gıda Standartları Kurumu’na göre çiğ tavuğun yıkanması, gıda zehirlenmesine yol açıyor.

Tavukta yer alan çeşitli bakteriler hem ellerimize hem mutfak tezgahımıza hem de kullandığımız kaplara bulaşarak sağlığımızı risk altına atar.

Tavuk yıkamak yerine ne yapmalısınız?

Tavuğunuzu bazen ambalajın içinde birikebilecek sıvıyı çıkarmak için yıkıyorsanız sakın yıkamayın.

Bu oluşan sıvı; kesme, paketleme ve nakliye sırasında hareket etme, donma ve çözülme sonucunda etlerden salınan sıvıdır.

Güvenli çözüm, tavuğu kağıt havluyla iyice kurutmaktır. Bu aynı zamanda tavuğun daha iyi kahverengileşmesine de yardımcı olur.

Zararlı bakterilerin yayılma riskini azaltmak için çiğ tavuk hazırlarken şu adımları izleyin:

Çiğ tavuğa dokunmadan önce ve sonra ellerinizi yıkadığınızdan mutlaka emin olun.

Bakterilerin potansiyel yayılmasını sınırlamak için tavuğu diğer yiyeceklerden, özellikle de ürünlerden ayrı bir kesme tahtası kullanın.

Tavuk yerken en önemlisi de tavuğu mutlaka uygun bir şekilde pişirmektir. Az pişmiş veya pişmemiş tavuğu yemekten mutlaka kaçınmalısınız.

Çünkü bu şekilde tüketilen tavuk, gıda zehirlenmesine ve çeşitli mide sorunlarına davetiye çıkarabilir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin