Milyonlarca EYT'liye kötü haber. EYT'lilerin ilk maaşıyla ilgili Özgür Erdursun'dan çarpıcı açıklama
Yılan hikayesine dönen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi tam çıktı derken bu sefer de SGK'daki sıra vatandaşları kara kara düşündürüyor. EYT işlemlerinin hızlandırılması için SGK çalışanlarına 3 ay süreyle fazla mesai verilmesine rağmen mart ayında başvuru yapanların maaş almalarının hemen hemen bir yılı bulacağı ifade ediliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun sürece ilişkin EYT'lileri üzecek çarpıcı bir tahminde bulundu.
Milyonlarca vatandaş büyük uğraşların ve eylemlerin ardından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Meclis'ten geçmesini sağladı. EYT'lilerle ilgili süreç resman başladı.
8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenlerin yararlandığı EYT düzenlemesi ile milyonlarca vatandaş emeklilik başvurusunu e-Devlet üzerinden ya da SGK'ya giderek giderek başvuru yapabiliyor. SGK'daki yoğunluk nedeniyle SGK çalışanlarına 3 ay süreyle fazla mesai verilecek. SGK çalışanları aylık 2 bin 550 liraya kadar fazla mesai ücreti alabilecek.
Milyonlarca EYT'linin ilk maaş için bekleyişi sürerken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Mart ayında emeklilik için müracaatta bulunan EYT’lilere kötü haberi verdi.
EYT düzenlemesinden en başından beri söyledikleri çıkan Erdursun, "Mart ayında emeklilik için müracaatta bulunan EYT’lilerin emeklilik süreci 8-10 ayı bulabilir…" ifadelerimi kullandı.
Erdursun bir sonraki paylaşımında da, "Mart ayında emeklilik için müracaatta bulunanlar mart ayından emekli aylığı alamayacak, emekli aylığı 1 Nisan’dan hesaplanacak süreç ne zaman biterse birikmiş toplu emekli aylığı alınacak…" bilgisini verdi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak ise düzenlemeyle ilgili şu itirazda bulundu:
Eyt masadan kalkmadı. YARIM BIRAKILDI. EŞİTLİK ilkesi hiçe sayıldı.
Kademeli prim ve kısmi emeklilik bekleyenlere adalet sağlanmadı.
Önce ABO ile en düşük yaşlılık taban maaş oluşturuldu. Sonra 7.500 TL yapıldı denilerek lütufmuş gibi sunuldu.
Biz ne EYT de anayasal halkımızdan, ne de insanca yaşayacağımız maaştan vazgeçenleriz.
Eyt nin masadan kalkması Tastamam hakların iadesi ile sağlanıp, en düşük yaşlılık aylıktan vazgeçilip herkese adaletli emekli maaşlarının bağlanması elzemdir.
Yarın değil, hemen şimdi.
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
EYT’de ilk maaşlar başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren ödenecek.
EYT BAŞVURU SONUÇLARI NASIL SORGULANIR?
EYT başvuru sonuçları için sorgulama e Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK’ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
EYT BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’na tabi EYT’lilerin emeklilik koşulları neler olacak?
Emeklilik için prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartı bulunuyor. EYT’liler ilk iki şartı yerine getirmişlerse veya getirdiklerinde yaşa bakılmaksızın emekli olabilecekler. Bu SSK’lılar için 5000 prim günü, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nda kadınlarda 20 tam yıl (7200 prim günü), erkeklerde 25 tam yıl (9000 prim günü).
EYT İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başvuruların yapılabileceğini, ilk maaşların nisan ayında ödeneceğini açıklamıştı.
EMEKLİLİK BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIR?
SGK'ya gitmeden, e-devlet üzerinden işlemleri yapmak mümkün. e-Devlet üzerinden izlenecek yol ise şöyle;
*e-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına ‘aylık’, ‘emekli’, ‘gelir’ kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklanacak.
*Gelen ekranda ‘yeni başvuru’ sekmesi tıklanacak ve tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığı’ seçilecek.
*SSK kapsamında aylık talep edecekler ‘4A SSK’, Bağ-Kur kapsamında ise ‘4B Bağ_Kur’ seçilecek. Bundan sonraki adımda da altta yer alan ‘başvur’ butonu tıklanacak.
*TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana gelecek. Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak ve diğer iletişim bilgileri doldurulacak.
*‘Aylık alıyor mu?’ sorusunda da ‘evet' ya da ‘hayır' cevabı verilecek. Sonraki ‘ileri' butonuna basılacak ve ‘başvur' butonuna basılarak bilgiler SGK’ye gönderilmiş olacak.
SGK'DAN FAZLA MESAİ KARARI
Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) emeklilik işlemlerinin hızlandırılması için SGK çalışanlarına 3 ay süreyle fazla mesai verilecek.
Saatlik 27 TL fazla mesai ücreti yüzde 88 artışla 51 TL’ye çıkarılacak.
Düzenlemeyle, SGK çalışanları aylık 2 bin 550 liraya kadar fazla mesai ücreti alabilecek.
EYT düzenlemesinin yasalaşması sonrası 2,2 milyon kişi emeklilik hakkı kazanmıştı.