Milyonlarca EYT'li bu sorunun cevabını arıyor. EYT çıkarsa emekli olmak zorunda mıyım? İşte merak edilen o soruya net cevap geldi

Milyonlarca insanın gözü kulağı kabineden gelecek olan EYT açıklamasına çevrilmişken, düzenlemenin aralık ayında Meclis'e geleceği ve ocak ayından itibaren de yasalaşacağı belirtiliyor. Peki EYT çıkarsa emekli olmak zorunda mısınız? İşte merak edilen soruya net cevap geldi.

Google Haberlere Abone ol
Milyonlarca EYT'li bu sorunun cevabını arıyor. EYT çıkarsa emekli olmak zorunda mıyım? İşte merak edilen o soruya net cevap geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TRT Haber yayınında asgari ücret artışı, EYT düzenlemesi, taşeron işçilerin kadroya alınması, mevsimlik ve geçici işçilerle ilgili düzenlemelere yönelik merak edilenleri cevaplamıştı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) yönelik düzenlemenin aralık ayında Meclis'e geleceğini söyleyen Bakan Bilgin, ""Biz 1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok. Bütün çalışanların yaşı, günü ve prim sayısı gibi tüm veriler elimizde. O gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında bunu Meclise intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve sayın Cumhurbaşkanı'mıza da bu konuda bilgi verdik." diye konuştu.

STAJYER VE ÇIRAKLIK EYT İÇİN BAŞLANGIÇ SAYILACAK MI?

Staj ve çıraklık döneminin EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi.

Milyonlarca EYT'li bu sorunun cevabını arıyor. EYT çıkarsa emekli olmak zorunda mıyım? İşte merak edilen o soruya net cevap geldi

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO

Bakan Bilgin'in gündeminde taşeron işçilerin kadroya geçmesi konusu da vardı.

"Taşeron işçilerin kamuda kadrolu işçi haline gelmesi konusunda geçen yıllarda hükumet önemli bir reforma imza attı ve yaklaşık 1 milyon taşeron işçisine kadro verildi. O dönem kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) çalışan 90 bin işçi, çeşitli sebeplerle kadro imkanından faydalanamadı. Onların kadroya alınması konusunda çalışmamız devam ediyor. Tahmin ediyorum onu kasım ayı içerisinde sonuçlandırırız." dedi.

 

Bilgin, belediye şirketlerinde çalışan işçilerin durumuna ilişkin ise, "Kamunun bütün bu bahsettiğim kadro dışı kalmış olan işçilerinin kadroya geçirilmesi konusunda çalışmamızı ayrıntılı bir şekilde bütün işçileri inceliyoruz, onların statülerini inceliyoruz, iş ilişkilerini, sözleşmelerini inceliyoruz. Onun için kasım ayında tahmin ediyorum onu tamamlamış olacağız. Daha erken de tamamlayabiliriz. Yani bu ay sonunda veya kasımda o işi tamamlarız." yanıtını verdi.

Posta gazetesinden Ekrem Sarısu ise bugün EYT ile ilgili kendisine gelen soruları cevapladı

SORU: Emeklilikte yaşa takılan (EYT) çalışanım. EYT çıkarsa emeklilik mecburi mi? Yoksa çalışmaya devam edebilir miyim? Ömür ALTUNSOY

CEVAP: Emeklilik talebe bağlıdır. EYT çıksa da çıkmasa da talep etmediğiniz sürece emekli olmazsınız. Ancak iş akdinizde emeklilik şartlarını sağladığınızda işten çıkacağınıza dair bir hüküm varsa işveren bu hükme dayanarak işten çıkartabilir. Ancak bu durumda dahi istemediğiniz sürece emekli edilmezsiniz.

SORU: 15 Nisan 1974 doğumluyum. 1 Nisan 1996 tarihinde sigortalı olarak işe başladım ve 8150 gün primim var. Bu şartlarda ne zaman emekli olurum? Çıkacak olan EYT yasası beni kapsar mı? Musa Y.

CEVAP: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. EYT yasasının 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup, emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanları kapsaması bekleniyor. Beklendiği gibi çıkacak bir yasadan yararlanmanız gerekir.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin