Milyonlarca emeklinin beklediği zam haberi. Emekliye zam oranı belli oldu. İşte milyonlarca emekli için zam formülü

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı temmuz ayında gelecek zamda. Kamu işçisine verilen yüzde 45'lik zam oranı emeklileri umutlandırdı. Asgari ücret için de iyi bir zam beklentisi artarken ara zam konusunda rakam netleşmeye başladı. Yeni kebinenin ilk işinin asgari ücret ve emekli maaşları olacağı belirtildi. İşte emekliler için izlenecek zam formülü...

Google Haberlere Abone ol
Milyonlarca emeklinin beklediği zam haberi. Emekliye zam oranı belli oldu. İşte milyonlarca emekli için zam formülü

Kamu işçisinin yüzde 45'lik maaş artışının ardından emeklilerin beklediği ara zam konusunda, 6 aylık enflasyon verisi, refah payı ve seyyanen zam formülü üzerindeki çalışmaların tamamlamak üzere olduğu belirtildi. Edinilen bilgilere göre maaş zamlarının temmuz ayına yetiştirilmesi hedefleniyor. Memur ve memur emeklisinin yüzde 6 toplu sözleşme zammına ek enflasyon farkı da alacağı biliniyor.

Merkez Bankası'nın anketine göre 6 aylık zam oranının SGK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 29.92 sevilerinde olması beklenirken, refah payı hariç memur ve emeklisi zammı ise yüzde 18.63 olarak hesaplanıyor. Ancak burada kamu işçisine yapılan yüzde 45'lik zammın referans alınması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emekli maaşlarının kademeli olarak artırılmasına yönelik açıklamalarına bağlı olarak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında kademeli olarak zam planlıyor. Böylece en düşük emekli aylıklarına yapılan iyileştirmeden yararlanamayan emeklilere yönelik düzeltme yapılmasının planlanıyor..

Buna göre, 10-15 bin TL arasındaki emekli aylıklarının yüzde 45, 15-20 bin TL arasındaki aylıklara yüzde 40, bu tutarın üzerindekilere aylıklara da yüzde 35 oranında zam yapılabileceği dile getiriliyor. Sözcü'nün haberine göre; ara zammın yüzde 45 oranında yapılması halinde 10 bin TL'lik emekli aylığının, 4 bin 500 lira artışla 14 bin 500 TL olabileceği belirtiliyor.

Meclis'in gündemindeki ilk konulardan birinin de Bağ-Kur'luların prim günün sayılarının SSK ile eşitlenmesi olacağı belirtiliyor. Bağ-Kur'lular 9.000 prim gününe sahip olmaları durumunda emeklilik hakkı elde ediyor. İlgili düzenlemenin hayata geçirilmesinin ardından küçük esnafın emekli olmak için gerekli prim günü 9.000'den 7.200'e ineceği belirtiliyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden prim günü nedeniyle faydalanamayan Bağ-Kur'lular da ilgili düzenlemeyle emeklilik hakkı elde edebilecek.

15 MİLYON EMEKLİ

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre; emekli aylıkları şöyle kademelendirilecek: 7 bin 500-10 bin lira, 10 bin-15 bin lira, 15 bin-20 bin lira ve 20 bin lira üzeri. Bu kapsamda da 10-15 bin lira alanlara yüzde 45, 15-20 bin liraya yüzde 40, 20 bin lira üzerine yüzde 35 zam yapılacağı belirtiliyor. En düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında aylığı olanlara ne kadar yüzdelik zam yapılacağı ise belli değil. Eğer bu formül işletilirse 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasındaki işçi ve Bağ-Kur emeklileri sadece 6 aylık enflasyon kadar zamla yetinecek. Ayrıca iktidarın üzerinde durduğu bu formül, daha yüksek ve fazla prim ödeyenle, daha düşük ve az prim ödeyen arasındaki eşitsizliği de gidermeyecek. 10 bin lira aylık alan ile 14 bin 500 lira aylık alan arasında yine hiçbir fark kalmayacak. Aynı şekilde 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında aylık alanlara yönelik bir yüzdelik düzenleme de sorunu çözmeyecek. Bu kez 7 bin 600 lira alan ile 9 bin 500 lira aylık alan emekli aynı yüzdelik zamda eşitlenmiş olacak.

Türkiye’de ortalama emekli aylıkları 8 bin 500-9 bin lira. Bugün 9.5 milyon emekli 7 bin 500 lira aylık alıyor. Türkiye’deki toplam emekli sayısı ise15 milyon. 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında aylık alanlar da hesaba katıldığında emeklilerin neredeyse tamamına yakınının aylıkları 10 bin liranın altında bulunuyor. 20 bin liranın üzerinde emekli aylığı olanlar ise çok küçük bir kesim. Bu arada en düşük aylığın 7 bin 500 lirada kalıp kalmayacağı da bilinmiyor. Eğer 7 bin 500 lira artırılmazsa milyonlarca emeklinin aylığı sabit kalacak. Çünkü işçi ve Bağ-Kur’lularda enflasyona dayalı yüzdelik zamlar kök maaşlara yapılacak. 7 bin 500 liranın altında kök aylığı olanların yüzdelik zamlarla aylıkları bu seviyeye gelene kadar ceplerine giren para sabit kalacak. 7 bin 500 lira almaya devam edecekler. Bugün 7 bin 600 lira aylık alana ne kadar “refah payı” verileceği de belirsiz. 7 bin 600 lira alan emeklinin aylığının 9 bin liraya çıkarılması adaletsizliği gidermeyecek. Bir yanda 3 bin 500 lira kök maaşı olanın aylığı 7 bin 500 liraya çıkarılırken 7 bin 600 lira alanın aylığı ise 9 bin lira olmuş olacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin