Milyonlarca emekli bekliyor: Zam ne kadar olacak? Emekli maaşlarına yüzde 25 zam düzenlemesi TBMM'de: Seyyanen zam ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı artacak mı?

Emekli maaşlarına yüzde 25 zam yapılması düzenlemesini de içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edilmişti. Ancak 6 bin ve altı kök maaşa sahip emeklileri bu zam teğet geçecekti. MHP Genel Başkanı Bahçeli grup toplantısında memurlara yapılan seyyanen zammın aynen emeklilere de uygulanmasını talep etmişti. Şimdi milyonlarca emeklinin gözü Genel Kurul'dan çıkacak kararda. En düşük emekli maaşı artacak mı? Emekli maaşlarına seyyanen zam gelecek mi?

Google Haberlere Abone ol
Milyonlarca emekli bekliyor: Zam ne kadar olacak? Emekli maaşlarına yüzde 25 zam düzenlemesi TBMM'de: Seyyanen zam ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı artacak mı?

Komisyonda görüşülen ve seyyanen zam ile birlikte en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya çıkaran ayrıca emekli aylıklarında yüzde 25 zam öngören kanun teklifi komisyonda kabul edildi. Buna göre emeklilerin maaşlarına temmuz ayından itibaren yüzde 25 zam uygulanacak.

Ancak zam kök maaş üzerinden gerçekleştirileceğinden 6 bin lira ve daha az kök maaşa sahip olan emekliler 7 bin 500 lira almaya devam edecek.

BAHÇELİ: SEYYANEN ZAM EMEKLİYE DE UYGULANSIN

MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin grup toplantısında emekli maaşlarına yapılan yüzde 25’lik artış ile ilgili yeni bir teklifte bulundu. Bahçeli, "Sayıları 15,9 milyona ulaşmış emeklilerimizi yapılan yüzde 25’lik maaş artışı gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır." dedi ve emeklilere seyyanen zam yapılması gerektiğini söyledi. Bahçeli, "Açık ve samimi teklifimiz şudur; 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir" ifadelerini kullanmıştı.

DESTİCİ'DEN DE EMEKLİ ÇIKIŞI

BBP lideri Mustafa Destici'den de emekli maaş artışına dair bir çıkış geldi. Destici, emeklilere ödenecek enflasyon farkının kök ücrete değil emeklilerin mevcut maaşına yansıtılmasını önerdi. Destici konuşmasında "Emeklilerimizin hayat şartlarına ezdirilmeyeceği, hayatlarını idame ettirebilecekleri, devletle aralarındaki güvenin zedelenmeyeceği bir çözüm bulunacağına da yürekten inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

2023’ün ocak ayında 5 bin 517 lira emekli aylığı alan bir emeklinin maaşı, nisan ayında alınan kararla 7 bin 500 liraya yükselmişti.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre SSK, Bağ-Kur emeklileri yılın ikinci yarısında maaşlarını yüzde 19.77 oranında zamlı alacaklardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamada emekli maaşlarına yapılacak enflasyon oranındaki zammın yanı sıra bir de iyileştirme yapılacağını açıklamıştı.

Emeklilere uygulanacak refah payı Meclis’te görüşülen torba yasaya dahil edildi. Buna göre hem SSK hem Bağ-Kur hem de Emekli Sandığı emeklileri refah payı ile birlikte yüzde 25 zam alacak., 

SEYYANEN ZAM NE KADAR?

Ancak en düşük emekli aylığında artış yapılmayacak. Bu nedenle 6 bin lira ve altında kök maaşa sahip olan emekliler yine 7 bin 500 lira almaya devam edecek. 

Memur ve emekliye zam öngören kanun teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif Meclis'te görüşülmeye başlanacak. Milyonlarca emeklinin gözü ek zamda. Bahçeli'nin teklifi üzerinden emeklilere seyyanen zam yapılması bekleniyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin