Milyonlarca elektrik abonesine müjde. 20222 yılı için oranlar düşürüldü. Serbest tüketici olma sınırı 1,100 kWh olarak belirlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payını kaldıran düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilirken, milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren yeni bir karar alındı. Resim Gazete'de yayımlanan yeni bir kararla birlikte elektrik faturalarında yeni bir dönem başlıyor. Buna göre serbest tüketici olmak için belirlenen oran düşürüldü.

Google Haberlere Abone ol
Milyonlarca elektrik abonesine müjde. 20222 yılı için oranlar düşürüldü. Serbest tüketici olma sınırı 1,100 kWh olarak belirlendi

Elektrikte serbest tüketici olabilme sınırı 2022'de 100 kWh düşürülerek 1,100 kWh olarak belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrikte serbest tüketici olabilme sınırını 1,100 kWh olarak belirledi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan EPDK kararıyla bu limit, 2021 yılı için tespit edilen sınırdan 100 kWh daha düşük olarak belirlendi.

Aynı gazetede yer alan diğer EPDK kararlarıyla, 2022 yılında uygulanacak elektrik, petrol, LPG ve doğalgaz piyasalarında lisans bedelleri ile katılma paylarına ilişkin düzenleme yapıldı.

SERBEST TÜKETECİ NEDİR?

Elektrik Piyasası Kanunu ile ülkemizde ilk defa “serbest tüketici” kavramı getirilmiş olup, yıllık tüketimi her yıl Kurulca belirlenen tüketim değerinden fazla olan gerçek veya tüzel kişiler tedarikçilerini seçebilme hakkına sahip serbest tüketicilerdir.

 

İlk yıllar sınırlı sayıda tüketici, serbest tüketici sıfatını kazanırken, yıllar içinde elektrik piyasasında serbestliğin artması ve serbest tüketici limitinin düşmesi nedeniyle, serbest tüketici sayısı hızla artmış olup tüm tüketicilerin serbest tüketici olması ise nihai hedef olarak belirlenmiştir.

Serbest tüketici sayısının artmasına bağlı olarak, elektrik ticareti yapmak üzere kurulan ve Kurumumuzdan bu faaliyet için lisans alan tedarik şirketlerinin sayısı da hızla artmıştır.

Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı ile 2020 yılı için serbest tüketici limiti yıllık tüketimi 1400 kWh ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bu rakam her sene başında EPDK tarafından yeniden değerlendirilmekte ve uygun görüldüğü ölçüde düşürülmektedir.

Serbest Tüketici Olarak Temel Haklar Nelerdir?

Bir önceki takvim yılında veya içinde bulunulan yılda, serbest tüketici limitini aşan miktarda elektrik tüketen mesken aboneleri serbest tüketici olma hakkını kullanabilirler.

Serbest tüketiciler ikili anlaşmalarının herhangi bir şekilde sona ermesi veya talep etmeleri halinde, bölgelerindeki görevli tedarik şirketinden (ilgili dağıtım bölgesinde bulunan serbest tüketici olmayan/hakkını kullanmayan tüketicilere Kurul tarafından onaylanan tarifeler üzerinden elektrik enerjisi satışı yapan şirket) son kaynak tedariği kapsamında elektrik enerjisi ve/veya kapasite satın alabilir.

Serbest tüketici kapsamında yer alan tüketicilerin tedarikçisini seçme hakkını kullanmaları halinde; Kurum tarafından yayımlanan düzenlemelere uygun çok zaman dilimli ölçüm yapabilen elektronik sayaçlar tesis edilmesi zorunludur.

Tüketiciler için uygun olmayan sayaçlar dağıtım şirketi tarafından ilgili ay içerisinde değiştirilir ve sayacın uygun olmaması, tedarikçi seçme hakkının kullanılmasına engel teşkil etmez.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin