Milyonlarca asgari ücretliye kötü haber! Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak açıkladı: Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması kaldırıldı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki son toplantısında asgari ücreti belirledi. 2022 asgari ücret 4 bin 253 lira oldu. Asgari ücretten vergiler kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması da kaldırıldı. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak AGİ'nin kaldırıldığını doğruladı. Buna göre artık asgari ücretli çalışanlar çocuk ve eş durumuna bağlı olmaksızın AGİ'den yararlanamayacak. Prof. Dr. Cem Kılıç da AGİ hakkında konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Milyonlarca asgari ücretliye kötü haber! Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak açıkladı: Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması kaldırıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılı asgari ücret miktarını açıkladı. Erdoğan yılbaşı itibariyle asgari ücret üzerindeki gelir ve damga vergisinin kaldırılacağını belirtti. Erdoğan, "Böylelikle işvereni 450 TL'lik bir yükten kurtarıyoruz" dedi. Buna göre, 2022 yılı için brüt asgari ücret 5 bin 4 TL olacak. Yüzde 14 (700,56 TL) SGK primi kesintisi, yüzde 1 (50,04 TL) işsizlik sigorta primi kesintisi, toplam kesinti miktarı 750,6 TL olarak yansıyacak. Böylelikle 2022 yılı net asgari ücret 4.253,40 TL olacak.

"AGİ UYGULAMASI KALKTI"

Asgari ücretteki vergilerin kalkmasının ardından AGİ'nin kalkıp kalkmadığı merak konusu oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, asgari ücretteki vergi kesintileri kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulamasının da kalktığını söyledi. Buna göre artık asgari ücretli çalışanlar çocuk ve eş durumuna bağlı olmaksızın AGİ'den yararlanamayacak.Kavlak sözlerinin devamında, "Tüm çalışanların yıllık brüt asgari ücretin 12 katına kadarki gelirinin vergiden muafiyeti önemli bir kazanım oldu" dedi.

Milyonlarca asgari ücretliye kötü haber! Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak açıkladı: Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması kaldırıldı

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak

YENİ DÜZENLEME GEREKİYOR

Vergi muafiyeti sağlayacak söz konusu değişiklikler için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Asgari geçim indirimi (AGİ) gelir vergisinden düşülen tutarı ifade ediyor. Yapılacak düzenleme ile tüm işçilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinden gelir vergisi tamamen kaldırılıyor.

 

DÜZENLEME GELECEK HAFTA MECLİS'E GELİYOR

Yapılacak düzenlemeye ilişkin açıklama yapan Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Asgari ücretteki vergileri kaldırmak için gerekli düzenlemeyi gelecek hafta hayata geçirebiliriz." dedi.

Milyonlarca asgari ücretliye kötü haber! Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak açıkladı: Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması kaldırıldı - Resim : 3

AGİ NEDİR?

2007'den önce vergi iade zarfları vardı. Tüm çalışanlar yıl boyu alışverişlerinde topladıkları fiş ve faturaları zarfa yazıp işyerlerine verip vergi iadesi alıyorlardı. 2007'den itibaren vergi iadesi kaldırılarak yerine AGİ uygulaması getirildi. İşverenler, çalışanların ücretleri üzerinden hesapladıkları vergiyi, AGİ kadar daha az ödüyorlar vergi dairesine. Hesaplanan AGİ'yi de çalışana net ücretlerine ilaveten ödüyorlar. AGİ'nin hesabı ise asgari ücret üzerinden yapılıyor. AGİ'den kaynaklı çalışana ödenecek yıllık tutar; yıllık asgari ücretin yarısına yüzde 15 oranı uygulanarak bulunuyor.

 

AGİ NASIL HESAPLANIR?

AGİ mevcut yılın asgari ücret ödemelerine göre belirlenir. Yılın ilk 6 ayı için asgari ücretin ne kadar olacağı belli olduktan sonra yıllık toplam da hesaplanır ve bu tutar AGİ indirim oranı ile çarpılır. Elde edilen tutar en düşük gelir vergisi oranı (yüzde 15) ile çarpılarak bulunan değer 12'ye bölünür ve böylece aylık AGİ miktarı hesaplanmış olur.

PROF. DR. CEM KILIÇ'TAN KRİTİK DEĞERKENDİRMELER

Prof. Dr. Cem Kılıç, yeni asgari ücrete ilişkin yaptığı değerlendirmede, gelir vergisi kalktığı için asgari ücretli çalışanlarda AGİ'nin de artık ortadan kalktığını açıkladı.

Buna göre artık asgari ücretli çalışanlar çocuk ve eş durumuna bağlı olmaksızın AGİ'den yararlanamayacak.

VERGİDE 5004 LİRA AYRINTISI

Prof. Kılıç, kararın işveren açısından da önemli bir yansımasına dikkat çekti. Yeni asgari ücrette gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması sonucu asgari ücret dışında gelire tabi olanların maaşlarından 5004 liranın düşeceğini, geri kalan kısma vergi uygulanacağını belirtti.

Milyonlarca asgari ücretliye kötü haber! Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak açıkladı: Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması kaldırıldı - Resim : 5

Prof. Dr. Cem Kılıç

ÇALIŞANLARIN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ YENİDEN DÜZENLENECEK

NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Asgari geçim indiriminin gelir vergisinden düşülen tutarı ifade eden bir kavram olması nedeniyle asgari ücrette AGİ'nin ortadan kalktığını belirten Ergen, “Bundan sonraki süreçte geliri asgari ücreti aşanların maaşlarının asgari ücrete kadar olan kısmının vergisi kalkacak bu tutardaki asgari geçim indirimi de devre dışı kalacak.

Ancak vergi dışı tutarın üstünde kalan maaşa göre AGİ hesaplanması söz konusu olacak. Bu konuda da net bir rakam ortaya çıkarabilmek için tüm çalışanların yeni yıl zamlarının belli olması gerekiyor” dedi.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin