Milliyet yazarından RTÜK'ün verdiği cezalara eleştiri!

RTÜK, Siyah Beyaz Aşk ve Çukur'a ceza vermişti.

Google Haberlere Abone ol
Milliyet yazarından RTÜK'ün verdiği cezalara eleştiri!

Milliyet Gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Kanal D'de yayınlanan Siyah Beyaz Aşk ve Show TV'de ekrana gelen Çukur dizilerine verilen cezaları eleştirdi.



Ali EYÜBOĞLU / MİLLİYET



RTÜK'ün dizi cezaları televizyonların hali



Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK),  FOX’un ‘Kalbimdeki Deniz’, Show TV’nin ‘Çukur’ ve Kanal D’nin ‘Siyah Beyaz Aşk’ dizilerine verdiği cezalar enteresan. ‘Çukur’a ceza verilmesinin sebebi şu:  “Alkol kullanımı, yoğun öpüşme ve sevişme sahnelerine yer verilmesi.” 



‘Kalbimdeki Deniz’deki Diyar’ın, “Kadın bizim oralarda bildiğin mal. Babamın ahırdaki atı kadar bile değerim yok. Ha konağın iti, ha ben” demesi cezanın sebebi. Çünkü RTÜK bu sözleri, “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde” gördü! 



 RTÜK, ‘Siyah Beyaz Aşk’taki Ferhat’ın Dr. Aslı’yı alıkoyması, yalvarmalarına kulak asmaması ve tehdit edip evlenmeye zorlamasına ise şu gerekçeyle ceza kesti: “Kadına yönelik şiddeti destekleyen söz, görüntü ve olay örgüsüne yer verildi. Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden, kadını istismar eden program olmaz.”



RTÜK, kanunlarla belirlenen kuralları açıkça ihlal edenlere hak ettikleri cezaları versin, ama kanunları yorumla esnetip, kanalları idari para cezalarıyla hizaya getirmeye çalışmasın. Türkiye, dizi ihracatından yılda 250-300 milyon dolar döviz kazanmasına rağmen, eğlence kanallarının hepsi zararda. Dizi ihracatından kazanan Türkiye, Cannes’daki son TV ve format fuarında tek dizi satamadı. Çünkü dünya televizyonlarına cazip gelen yeni Türk dizisi yok. Birçok sebebi var bunun. RTÜK, kestiği cezalar ve sansürle bu sorunun bir parçası olmak yerine, açık ihlallere göz yummadan sektörün büyümesine katkı sağlamalı. Aksi halde çekilen yeni dizi sayısı azalacak, RTÜK sansüründen kurtulmak isteyenler de internet televizyonuna kayacak.



Yazının devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin