Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan ve Gürcistanlı mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısında konuştu. Akar, Yunanistan'ı eleştirdi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ve Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze ile ortak basın toplantısı düzenledi. Akar, Yunanistan'ın NATO uçuşunu önleme girişimine ilişkin "küstahlık" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan ve Gürcistanlı mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısında konuştu. Akar, Yunanistan'ı eleştirdi

Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Savunma Bakanları Toplantısı, Milli Savunma Bakanı Akar, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ve Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze'nin katılımıyla Kayseri'de gerçekleştirildi.

Dost, kardeş ve müttefik ülkeler Azerbaycan ve Gürcistan'ın savunma bakanlarını Kayseri'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Akar, Azerbaycan'ı "İki devlet, tek millet" anlayışıyla kederde ve kıvançta bir ve beraber olunan "can kardeşi" olarak nitelendirdi.

İki ülke arasındaki kardeşliğin en güzel örneğinin "Tek Vatan Harekatı" sırasında sergilendiğini hatırlatan Akar, Gürcistan'ı da köklü tarihi bağların olduğu kadim dost ve değerli bir komşu ifadesiyle tanımlayarak Gürcistan'ın Kafkasya’nın istikrarında oynadığı önemli ve yapıcı role vurgu yaptı.

Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'ın oluşturduğu sinerjinin bölgede büyük etki uyandırdığını aktaran Akar, şunları söyledi:

"Ermenistan fırsatı iyi değerlendirmeli"

Küresel ve bölgesel düzeyde risk, tehdit ve tehlikelerin artığı günümüzde üç ülke arasında tesis edilen işbirliğinin tüm ülkelere örnek olacak nitelikte olduğunu vurgulayan Akar, "İnanıyorum ki geliştirdiğimiz dostluk, dayanışma ve işbirliği, bölgede kalıcı barış ve istikrara olumlu katkılar sağlayacaktır." dedi.

Ermenistan'ın uzatılan barış ve dostluk elini tutmasının gerekliliğine vurgu yapan Akar, "Ermenistan bu fırsatı iyi değerlendirmelidir. Ermenistan ateşkes ihlallerinden kaçınırsa, ateşkes anlaşmasına uyarsa, barış ve istikrarın parçası olabilir." ifadelerini kullandı.

Akar, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada her zaman barış, huzur ve istikrardan yana olduğunu belirterek, "Kafkasya'da olduğu gibi Karadeniz’de de barış ve istikrar için büyük gayret sarf etmekte, Montrö'nün uygulanması dahil etkin, dengeli ve yapıcı bir politika izlemekte, bölgede ateşkesin sağlanması ve diplomatik çözüme yönelik çalışmalarımızı, aralıksız sürdürmekteyiz." diye konuştu.

Yunanistan'ın provokatif eylem ve söylemleri

Ege'deki gelişmelere de değinen Bakan Akar,  Yunanistan'ın istikrarsızlığı körükleyen provokatif eylem ve söylemlerde bulunduğunu söyledi.

Yunanistan'ın her geçen gün saldırgan politikalarına yeni provokasyonlar eklediğini dile getiren Akar, şu açıklamalarda bulundu:

Yunanistan tarafından planlı NATO tatbikatı sırasında NATO görevi yapan, hem de silahsız olarak, uçaklarımıza radar kilidi atılmıştır. Gerekli karşılık uçaklarımız tarafından verilmiştir. Bu düşmanca tavır Yunanistan'ın NATO'nun temel ilkelerini ve değerlerini hiçe sayacak boyutta küstahlaştığını göstermektedir. Beklentimiz Yunan siyasilerin iç politik amaçlarla uzlaşmaz ve kışkırtıcı tavırlarından derhal vazgeçmeleri, sağduyulu bir NATO müttefiki olarak davranmaları, buna gayret göstermeleri ve problemlerin diyalog yoluyla çözümüne odaklanmalarıdır.

ABD'ye  F-16 mesajı

Akar; Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz'de diyaloğa açık olmakla beraber hiçbir oldubittiye müsaade edilmeyeceğini belirtti.

Akar, "Bu konuda başta ABD olmak üzere diğer NATO müttefiklerimizin tarafsız, objektif, makul ve mantıklı yaklaşımını beklediğimizi özellikle ifade etmek isterim. F-16 meselesinde de aynı yaklaşımı görmek istiyoruz. Artık ABD tarafından bu konuda olumlu ve somut adımlar bekliyoruz." dedi.

 

Kaynak: AA-DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin