Milli Eğitim Bakanlığı akran zorbalığı için harekete geçti: Aile okullarında "akran zorbalığı" anlatılacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, akran zorbalığına karşı farkındalığın artırılması için öğrencileri, öğretmenleri ve aileleri sürekli destekleyeceklerini, Aile Okulu Projesi'ndeki programları güçlendireceklerini, rehber öğretmenlere yönelik mesleki gelişim programları başlatacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Milli Eğitim Bakanlığı akran zorbalığı için harekete geçti: Aile okullarında "akran zorbalığı" anlatılacak

Bakan Özer, akran zorbalığının anlatılması, farkındalığın artırılması, okul-aile işbirliğinin güçlendirilmesi ve sonrasında yürütülecek çalışmaları desteklemek amacıyla Ankara'da düzenledikleri "Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı Çalıştayı'na ilişkin, bunun "okullarda yaygın bir akran zorbalığı yaşandığı" anlamına gelmediğini, bu olayların 19 milyon 150 bin öğrenci ile 1 milyon 200 bin öğretmenin bulunduğu devasa eğitim sisteminde tekil olaylar olduğunu söyledi.

Güvenli okul iklimini inşa etmek için çok yönlü çalışmalar yürüttüklerini, okulu güçlendirecek ve destekleyecek mekanizmaları inşa etmeye çalıştıklarını anlatan Özer, bunun yanında MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, rehber öğretmenler kanalıyla önleyici yöntemler konusunda çok boyutlu çalışmalar yürütüldüğünü aktardı.

FARKINDALIK PROGRAMLARI HAZIRLANACAK

Bakan Özer, bu kapsamda, 2022-2023 eğitim öğretim yılıyla okullarda tüm kademelerde "akran zorbalığı", "siber zorbalık", "psikolojik sağlamlık" gibi konuları içeren yeni farkındalık ve psikoeğitim programlarının hazırlandığını kaydetti.

Özer, ayrıca okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin akran zorbalığı konusunda farkındalık kazanmaları ve baş etme becerileri geliştirmelerine yönelik çeşitli programlar hazırlandığını ifade etti.

Okullarda, tüm eğitim sisteminde öğretmenin öğrenciye, öğrencinin öğretmene, öğrencinin öğrenciye, öğretmenin öğretmene uyguladığı zorbalığa karşı sıfır tolerans gösterdiklerinin altını çizen Özer, bu konudaki tüm süreçleri takip ettiklerini söyledi.

AILE OKULLARINDA "AKRAN ZORBALIĞI" ANLATILACAK

Bakan Mahmut Özer, çalıştay raporuna da yansıyan ve akademisyenlerce, akran zorbalığı çalışmalarının bütüncül bir yaklaşımla yürütülmesi, sağlıklı okul ikliminin oluşmasında okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve yardımcı personel gibi tüm okul paydaşlarının birlikte hareket etmesi ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğinin arttırılmasına yönelik bir öneri geldiğini aktardı.

"Akran zorbalığına karşı farkındalığın artırılması için öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve ailelerimizi sürekli destekleyeceğiz. Akran zorbalığı konusunda bütüncül bir yaklaşımla çalışmaların yürütülmesi amacıyla sürecin en önemli unsurlarından olan aileleri güçlendirmeye dönük faaliyetlerimizi artıracağız. Başlattığımız Aile Okulu Projesi çalışmalarımıza daha da ağırlık vereceğiz. Akran zorbalığı ile ilgili farkındalığın artırılması için Aile Okullarımızdaki programlarımızı, bu yönde güçlendireceğiz. Akran zorbalığına karşı farkındalığın artırılması için öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve ailelerimizi sürekli destekleyeceğiz."

 "ÇALIŞTAYIN SONUÇ RAPORUNA GÖRE YENI PLANLAMALARIMIZI HAYATA GEÇIRECEĞIZ"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, çalıştayın sonuç raporunda, "okulların akran zorbalığı risk durumlarının tespit edilerek, önleme ve müdahale çalışmaları planlaması yapılması" konusunda bir önerinin yer aldığını aktararak, şöyle konuştu:

"Her okulda bir rehber öğretmen olacak şekilde yeni öğretmen atamalarını planlıyoruz. Halihazırda okullarımızda 40 bin dolayında rehber öğretmenimiz ve psikolojik danışmanımız görev yapıyor. Çalıştay raporumuzda, bu öğretmenlerimizin sosyal duygusal beceriler konularında mesleki yeterliliklerinin artırılması amacıyla program başlatılması tavsiyesi var. Bu konuda da çalışma başlattık. Ayrıca 'Zorlayıcı Yaşam Olaylarında Psikoeğitim Projesi' kapsamında hazırlanan okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise kademelerine özgü içeriklerimizi yaygınlaştırıyoruz.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin