Midye dolma böyleyse ağzınıza bile sürmeyin: Direkt zehirliyor. Midye dolmanın bayat olduğunu gösteren o işaret

Midye, ülkemizde sıklıkla tüketilen lezzetli sokak lezzetlerinden biridir. Tıpkı diğer deniz ürünlerinde olduğu gibi midye dolmayı da taze tüketmek, sağlığımız için büyük bir önem taşır. Eğer midye böyleyse sakın yememelisiniz! İşte midyenin bayat olduğunu gösteren o işaret

Midye dolma böyleyse ağzınıza bile sürmeyin: Direkt zehirliyor. Midye dolmanın bayat olduğunu gösteren o işaret

Ülkemizde en sık tüketilen sokak lezzetlerinden biri de midye dolmadır. Midye, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır. Bu da hem kalp hem de beyin sağlığını korur.

Aynı zamanda midye içinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığına ve bağışıklık sistemine fayda sunar. Ancak midye doğası gereği aslında filtreleme görevi yapar ve suları temizler.

Midyenin yetiştiği ortam yüzünden, ağır metalleri midye eti içinde barındırabilir. Ayrıca mikroplar, zehirli organizmalar ve diğer balıkların dışkısını bile kendine çeker.

İşte tüm bu zararlı maddeler vücudumuza geçer. Bu nedenle midyenin temizliği büyük bir önem taşır. Kirli sulardan toplanan midyelerin tüketilmemesi önerilir.

Aynı zamanda bayat bir midyeyi de kesinlikle tüketmemeniz gerekiyor. İşte midye dolmanın tazeliğini anlamanın en kolay yolu…

MİDYENİN TAZE OLDUĞUNU GÖSTEREN İŞARETLER

Midyeyi taze olarak tüketmek sağlığımız açısından önem taşır. Midyenin taze olduğunu anlamanın kolay yolları mevcuttu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, midyenin tazeliği hakkında bilgi verdi.

Midye dolma böyleyse ağzınıza bile sürmeyin: Direkt zehirliyor. Midye dolmanın bayat olduğunu gösteren o işaret

Midyenin taze olduğunu gösteren en belirgin işaret, midyenin dış kabuklarıdır. Midye kabuklarının rengi canlı duruyorsa tazedir. Ancak soluk bir renge sahipse o mide bayattır.

Bir diğer yöntem ise kabuklarının temiz olmasıdır. Taze midyenin kabukları canlı ve temiz olur. Eğer midye kabuklarında yosun gibi kirli duran maddeler varsa o midye bayattır.

Midyenin taze olduğunu anlamak için tat testi yapabilirsiniz. Ancak tadına bakarken limon sıkmamaya özen gösterin. Limon, midyenin tadını bastırabilir.

Midyenin tadı kötü ve bozuksa sakın yemeyin. Ayrıca midyenin içinde pirinçler sert ve kuruysa o midyenin bayat olduğu kaçınılmazdır.

MİDYE ZEHİRLENMESİ NASIL OLUR?

Midye, kabuklu bir su ürünüdür. Midyenin içinde oluşabilecek algler ve bakteriler, kişiyi zehirlemeye kadar götürür. Midye zehirlenmesinin bazı belirtilerle kendini gösterir.

Karın kramplar, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, tat alamama ve ishal gibi belirtilerle kendini gösterir.

Midye zehirlenmesine neden olan en büyük etken yetersiz hijyendir. Bu nedenle midyenin temizliği oldukça önem taşır.

Dışarıda midye dolma yemeden önce, sağlığınızı tehlike altına almamak için bir dahaki sefere bu unsurlara mutlaka dikkat edin.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin