MHP'den sosyal medya yasası hakkında çarpıcı açıklamalar. Feti Yıldız yeni düzenlemenin ayrıntılarını anlattı

Sosyal medya yasası olarak bilinen kanun teklifi ekim ayında meclisin gündemine alınacak. AK Parti ve MHP teklifin bazı maddelerinde değişiklik yapılması konusunda anlaştı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız teklifle ilgili yeni düzenlemenin detaylarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol
MHP'den sosyal medya yasası hakkında çarpıcı açıklamalar. Feti Yıldız yeni düzenlemenin ayrıntılarını anlattı

tv100 Muhabiri Serkan Kılıç’ın haberine göre; AK parti ve MHP, genel kuruldaki görüşmeleri sırasında teklifte değişiklik yapılması konusunda anlaştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim’de açılacak. İlk gündem maddelerinden biri dezenformasyon düzenlemesi olacak. Söz konusu teklif komisyonda kabul edilmiş, ancak genel kurulda görüşülmeden meclis tatile girmişti. Daha önce değişikliğin, gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma suçuna bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngören 29’uncu maddede yapılacağı öne sürülmüştü. Söz konusu maddedeki suçun sınırlarının tekrar çizileceği, cezanın da azaltılacağı iddialar arasındaydı.

"Ceza hükmünü düzenleyen teklif maddesi kırmızı çizgimizdir"

Milliyetçi Hareket Partisi iddiaları yalanladı. Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tv100’e konuştu. Teklifin temelini oluşturan 29’uncu maddenin MHP’nin kırmızı çizgisi olduğunu söyledi. Ceza hüküm maddesininin kesinlikle değişmeyeceğini bildirdi. Yıldız “Ceza hükmünü düzenleyen teklif maddesi kırmızı çizgimizdir. Yani 29'uncu madde, komisyonda kabul edildiği gibi kalacak. Onun haricindeki bazı maddelerde sadece teknik değişiklikler yapılabilir diye düşünüyorum." dedi.

"Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları bu suçu oluşturmaz"

Yıldız, iddia edildiği gibi eleştiri ve haber amaçlı yayınların suç oluşturmayacağını bildirdi. İlgili maddede de öngörülen suçun çerçevesini çizdi. Türk Ceza Kanunundaki kamu barışına karşı işlenen suçları işaret etti. Yıldız “Kanun teklifi, yalan haberden medet uman, dezenformasyonu meslek edinen malum çevreler tarafından sansür yasası olarak tanıtılmak istenmiştir. Oysa; kamu barışına karşı işlenen suçların ortak hükümlerinde düzenlendiği gibi, haber verme sınırını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları bu suçu oluşturmaz.” ifadelerini kullandı.

Teknik maddelerinin değiştirilmesi planlanıyor

Genel Kurula geldiğinde teklifin teknik maddelerinin değiştirilmesi planlanıyor. Teklifte medya kuruluşlarının Cumhuriyet Başsavcılıklarına teslim edeceği evrakların Basın İlan Kurumu'na iletmesi öngörülüyordu. Bu değişiklikten vazgeçilecek. Medya kuruluşları, ilgili evraklarını Cumhuriyet Başsavcılıklarına göndermeye devam edecek.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin