Metrolardaki koltuk sayısı neden az? Metro tasarımının altında yatan gerçek ortaya çıktı

Otobüs, metrobüs, İETT gibi toplu taşımalarının aksine metrolardaki koltukların neden yan yana dizildiği belli oldu. Birçok yolcunun aklını kurcalayan bu sorunun meğer önemli bir nedeni varmış.

Google Haberlere Abone ol
Metrolardaki koltuk sayısı neden az? Metro tasarımının altında yatan gerçek ortaya çıktı
arşiv

Metro kullanan birçok kişi, boş alanların fazla olmasına rağmen neden daha fazla koltuk olmadığını merak etmiştir.

Hemen hemen dünyanın her yerinde metrolardaki koltuklar yan yana dizilidir.

Bu karar ise araştırma sonucunda ortaya çıkan yolcu davranışlarına göre alınmıştır.

YOLCU DAVRANIŞINA GÖRE TASARLANDI

Metroların tasarımı yolcuların toplu taşımadaki davranışı üzerine yapılır. Yolcu davranışı, metronun yoğun olmadığı saatlerde gözlemlenir. Böylece iki yolcunun hangi durumu tercih ettiği anlaşılır. Araştırmada öğrenilenlere göre yolcular birbirine yakın oturmaktan hoşlanmıyor.

FAZLA KOLTUK YOLCU AKIŞINI ENGELLER

Metrolardaki oturma düzeni otobüslerdeki gibi ikişer koltuklu olsaydı, yolcuların metroyu kullanımı oldukça zorlaşırdı. Hızlı olduğu için kısa süreli kullanılan metroda insanların oturmaya ve kalkmaya çalışması yolcu akışını önemli oranda engelleyecekti.

Metro hızlı olduğundan yolcular ulaşmak istediği yere hızla varır. Bu sebeple yolcular orta kısımlarda değil de kapıya yakın yerlerde durmayı tercih eder. 

Eğer metronun içinde daha fazla koltuk olsaydı yolcuların koltuklara oturmak ve koltuklardan kalkmak için geçireceği süre o kadar uzayacaktı. Bu da diğer yolcuların içeri girmesine yani yolcu akışına engel olacaktı.

Kaynak: Transportation Research Board, New York Times

 

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin