Metrolarda koltuklar neden yan yana? Milyonlar bu sorunu yanıtını arıyordu. Açıklama geldi çok şaşıracaksınız

Her gün milyonlarca yolcuyu taşıyan metrolarla ilgili merak edilen soru cevabını buldu. Metroda neden koltuklar otobüstekiler gibi arka arkaya ve ikişerli değil de yan yana olarak tasarlandı? İşte o sorunu cevabı açıklandı. İşte metrolardaki koltuk düzenin yan yana olmasının sebebi.

Google Haberlere Abone ol
Metrolarda koltuklar neden yan yana? Milyonlar bu  sorunu yanıtını arıyordu. Açıklama geldi çok şaşıracaksınız

Neredeyse tüm dünyada metroların oturma düzeni yan yana olarak tasarlanmıştır. Otobüslerde ise daha çok yolcu taşıyabilmek için oturma düzeni iki kişilik koltuklar şeklinde tasarlanır. Peki metrolardaki oturma düzeni neden yan yana olacak şekilde tasarlanmıştır?

Eğer metrolarda oturma düzeni, otobüslerdeki gibi ikişer koltuklu olsaydı yolcuların metroya inmesi ve binmesi oldukça zor olurdu. Metrolar kısa süreli kullanıldığı için bu sistem tercih edilmez.

Metrolar aslında yolcu davranışları üzerine yapılan araştırmalara göre tasarlanır. Yolcu davranışları metronun özellikle yoğun kullanılmadığı saatlerde gözlenir. Böylece yolcunun iki seçeneği varken hangisini tercih ettiği anlaşılır. Araştırma sonuçlarına göre ise yolcular aslında birbirlerine yakın oturmaktan hoşlanmıyor.

Yolcular metrolarda genellike çıkış kapısına yakın olan direklerde beklemeyi tercih ediyor. Bu nedenle metro kapıları geniş tasarlanıyor. Metro içinde ne kadar fazla koltuk olursa, insanların koltuklara yerleşmek için orta alanda geçirdiği süre o kadar uzuyor ve bu diğer yolcuların içeri girmesine engel oluyor.

Kaynak: Transportation Research Board, New York Times

Etiketler metro toplu taşıma
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin