Meteoroloji'den birçok kente kuvvetli yağış uyarısı. Meteoroloji'den sarı ve turuncu kodlu uyarı geldi. Meteoroloji’nin yağış verileri korkuttu! 2 bölge alarm veriyor

Mevsimlerde tuhaflıklar had safhada yaşanırken Meteoroloji'den hem yakın zaman için hem de uzun vaadeli korkutan uyarılar geldi. Meteoroloji'den 20 şehir için sarı ve turuncu kodlu alarm verildi, kuvvetli yağış beklendiği belirtildi. Meteoroloji verilerine göre Türkiye genelinde, eylülde yağışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34 azaldı. İki bölge ise alarm veriyor.

Google Haberlere Abone ol
Meteoroloji'den birçok kente kuvvetli yağış uyarısı. Meteoroloji'den sarı ve turuncu kodlu uyarı geldi. Meteoroloji’nin yağış verileri korkuttu! 2 bölge alarm veriyor

Meteoroloji'den alınan son verilere göre, yurdun genelinde vatandaşları parçalı ve yer yer çok bulutlu bir hava bekliyor. Marmara'nın doğusu, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Karadeniz, Doğu Anadolu, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevreleri ile Adana'nın kıyı kesimlerinde yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklentisi var.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Rapora göre yağışlar; Orta Karadeniz kıyıları, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak, Bartın, Rize, Bayburt, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş, Hakkari, Siirt ve Şırnak çevreleri ile Trabzon'un doğu, Artvin'in kıyı kesimlerinde kuvvetli olacak. Vatandaşlara, sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşım aksaklıkları gibi olumsuzluklara karşı uyarı yapıldı.

HAVA SICAKLIĞI VE RÜZGAR

Hava sıcaklığının doğu kesimlerde 4 ila 6 derece azalacağı, diğer bölgelerde ise önemli bir değişiklik olmayacağı kaydedildi. Rüzgarın ise genellikle kuzey ve kuzeybatı, yurdun güney ve doğu kesimlerinde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda güney yönlerden kuvvetli olarak esmesi beklenmekte.

SARI VE TURUNCU KODLU UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, paylaştığı raporda 20 il için sarı ve turuncu kodlu uyarıda bulundu.

İşte o iller:

Sarı kodlu uyarı: Artvin, Bingöl, Bitlis, Şırnak, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Kastamonu, Muş, Rize, Sakarya, Siirt, Trabzon, Tunceli, Van

Turuncu kodlu uyarı: Zonguldak, Bolu, Bartın, Karabük, Düzce

KURAKLIK RAPORU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Eylül 2022 Alansal Yağış Değerlendirmesi verilerinden derlediği bilgilere göre, 1991-2020 dönemini kapsayan uzun yıllar eylülde yağış ortalaması metrekareye 24,9 kilogram olarak gerçekleşti.

Metrekare başına geçen yıl eylülde 29,4 kilogram olan yağış miktarı geçen ay 19,3 kilogramda kaldı.

Meteoroloji'den birçok kente kuvvetli yağış uyarısı. Meteoroloji'den sarı ve turuncu kodlu uyarı geldi. Meteoroloji’nin yağış verileri korkuttu! 2 bölge alarm veriyor

YÜZDE 34 AZALDI

Türkiye genelinde Eylül 2022 yağışları, hem ortalamanın hem de geçen yılki yağışların altında gerçekleşti. Yağışlarda uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 23, geçen yıl eylül ayına göre yüzde 34 azalış gözlendi.

İKİ BÖLGE ALARM VERİYOR

Bölgelere bakıldığında yağışlar Karadeniz dışındakilerde azaldı. En fazla azalma yüzde 87 ile Güneydoğu Anadolu’da, yüzde 82 ile Ege Bölgesi’nde kaydedildi. Ege Bölgesi geçen ay, son 18 yılın en düşük eylül yağışını aldı.

YÜZDE 80’DEN FAZLA AZALDI

Güney ve İç Ege, Marmara’da Çanakkale ve Tekirdağ, İç Anadolu’da Ankara, Eskişehir, Çankırı çevreleri ile Batı ve Orta Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun güney kesimlerinde yağışlar normale göre yüzde 80’den fazla azaldı.

Türkiye’de geçen ay en fazla yağışı, Karadeniz Bölgesi aldı. Bartın, Giresun, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Yozgat ve Kahramanmaraş’ta geçen ayın yağış miktarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 100’den fazla arttı.

YAĞIŞLI GÜN SAYISI EYLÜLDE 4,7 OLDU

Rize 238,8 kilogram ile en yüksek, Mardin ve Şırnak 0,2 kilogram ile en düşük yağışı aldı. Normaline göre en fazla azalma ise yüzde 97 ile Muğla’da gerçekleşti.

1991-2020 yılları arası için 4,2 gün olan Türkiye geneli yağışlı gün sayısı ise eylülde ortalama 4,7 olarak gerçekleşti.

Geçen ay İstanbul’un batısı, Karadeniz Bölgesi ile Kars ve Erzurum’un kuzey kesimlerinde 10-15 gün aralığında yağış görüldü.

Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ile İç Anadolu’nun kuzey, Doğu Anadolu'nun güney kesimlerinde yağışlı gün sayısı 1 günün altına düştü.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin