Meteoroloji'den birçok ile yağış uyarısı! Sel ve su baskınlarına dikkat. Marmara Bölgesi'nde bu saatlerde tedbirli olun

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 13 il için sarı kodlu uyarı yayınladı. Samsun, Ordu, Trabzon ve Rize'de şiddetli yağışlar görülmesi beklendiği belirtildi. Bu bölgede yaşayan vatandaşlara sel, su baskını, heyelan uyarısı yapıldı. Balıkesir, Çanakkale, Giresun, Manisa, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Edirne ve İzmir'de ise kuvvetli fırtınanın etkili olacağı tahmin ediliyor. Meteoroloji; Marmara Bölgesi için sarı kodlu duyurusunda vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Meteoroloji'den birçok ile yağış uyarısı! Sel ve su baskınlarına dikkat. Marmara Bölgesi'nde bu saatlerde tedbirli olun

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun kuzey ve iç kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu; Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları, Sinop, Yozgat'ın kuzeyi, Artvin, Erzurum'un kuzey ve doğusu ile Kars ve Ardahan çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların bu akşam ve gece saatlerinde Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların bu akşam ve gece saatlerinde Samsun'un doğusu, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize çevrelerinde yer yer kuvvetli olması beklendiğinden sel, su baskını, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklar yaşanabilir.

Meteoroloji'den birçok ile yağış uyarısı! Sel ve su baskınlarına dikkat. Marmara Bölgesi'nde bu saatlerde tedbirli olun

KUVVETLİ RÜZGÂR BEKLENİYOR

Rüzgârın Marmara, Kuzey ve Kıyı Ege, Akdeniz'in iç kesimleri ile İç Anadolu'nun güney ve doğusunda kuzeyli yönlerden yer yer kuvvetli (40-60 km/sa) olarak esmesi beklendiğinden ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi yaşanabilecek olumsuz şartlar oluşabilir.

13 İL İÇİN SARI KODLU UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 13 il için sarı kodlu uyarı yayınladı. Karadeniz'de sağanak yağışlar beklendiğini belirten Meteoroloji, Samsun, Ordu, Trabzon ve Rize'de sel, su baskını ve heyelan riskini karşı dikkatli olunması gerektiğini duyurdu. Balıkesir, Çanakkale, Giresun, Manisa, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Edirne ve İzmir'de ise fırtına oluşabileceğin çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi durumlara hazırlıklı olunması gerektiği vurgulandı.

ÜÇ BÜYÜK KENTTE SON DURUM

İstanbul: Havanın parçalı ve yer yer az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklıkları mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgârın bölge genelinde kuzeyli yönlerden yer yer kuvvetli (40-60 km/sa) olarak esmesi beklendiğinden ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Meteoroloji'den birçok ile yağış uyarısı! Sel ve su baskınlarına dikkat. Marmara Bölgesi'nde bu saatlerde tedbirli olun - Resim : 2

 

Ankara: Bölge genelinin parçalı ve az bulutlu, yarın(Salı) sabah saatlerinden itibaren Düzce, Zonguldak, Karabük, Bolu, Bartın çevreleri ile Çankırı'nın kuzey ilçelerinin mevzi sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyretmesi beklenmektedir. Rüzgarın kuzeyli yönlerden hafif arasıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Meteoroloji'den birçok ile yağış uyarısı! Sel ve su baskınlarına dikkat. Marmara Bölgesi'nde bu saatlerde tedbirli olun - Resim : 3

İzmir: Bölge geneli az bulutlu ve açık geçecek. Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor. Rüzgar, kuzey yönlerden kuvvetli (30-50 km/sa) İzmir, Çanakkale, Balıkesir İlleri geneli ve Manisa'nın batı kesimlerinde gece saatlerine kadar fırtına (40-74 km/sa)ve yer yer kısa süreli kuvvetli fırtına (75-88 km/sa) şiddetinde esecek. İzmir, Çanakkale, Balıkesir İlleri geneli ile Manisa'nın batı kesimlerinde rüzgarların; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden fırtına (40-74 km/saat) ve kısa süreli olarak kuvvetli fırtına (75-88 km/saat) şiddetinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Meteoroloji'den birçok ile yağış uyarısı! Sel ve su baskınlarına dikkat. Marmara Bölgesi'nde bu saatlerde tedbirli olun - Resim : 4

Tekirdağ ve Edirne'de rüzgârın 75 kilometre hıza ulaşarak fırtına şeklinde eseceği belirtildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada; Rüzgârın 19 ve 20 Temmuz tarihlerinde Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Manisa ve İzmir'de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde saatte 40 ila 70 kilometre hızda esmesinin beklendiğini ifade etti.

Ayrıca fırtına sebebiyle oluşabilecek çatı uçması, ağaçların ve direklerin devrilmesi, elektrik kesintileri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması konusunda vatandaşlara uyarıda bulunuldu.

MARMARA BÖLGESİ İÇİN SAAT VERİLDİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yaptığı uyarıda rüzgârın 19 Temmuz 09.00'da başlayarak 20 Temmuz 23.00 saatleri arasında etkili olacağını belirterek, yetkililerin uyarılarını dikkate almaları konusunda vatandaşları uyardı.

YAŞANABİLECEK OLUMSUZLUKLAR SIRALANDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü açıklamasında fırtına sebebiyle birçok olumsuz durumun yaşanabileceğini belirterek yayınlanacak uyarılara ve duyurulara uyulması konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Ayrıca, olumsuz durumlarda yetkililere haber verilmesi gerektiğini vurgulayan Meteoroloji, fırtınadan önce, fırtına esnasında ve fırtına sonrasında yapılacakları sıraladı. Buna göre, fırtına öncesinde yapılması gerekenin hazırlıklı olmak gerektiğini belirten

Meteoroloji Genel Müdürlüğü uyarı maddelerini şu şekilde sıraladı:

*Fırtına uyarılarını radyo ve TV dan takip edin.
*Meteoroloji'den telefonla bilgi alın.
*Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın.
*Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgâr alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın.
*Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun.
*Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın.
*Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun.
*Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın.
*Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

Fırtına esnasında yapılması gerekenler konusunda da bir liste yayımlayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü açıklamasında;

*Mümkün olduğunca içerde kalın.
*Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın.
*Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın.
*Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın.
*Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin.
*İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın.
*Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun.
*Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgâra dikkat edin.
*Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın” maddelerine yer verdi.
Fırtına sonrasında tedbiri elden bırakmamak gerektiğine dikkat çeken Meteoroloji, uyarılarına devam ederek,
*Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın.
*Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın.
Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin