Mete Çubukçu, müzakere sürecine ETA örneğinden bakıyor

Bask sorunu ve ETA’nın silah bırakma kararı NTV’de iki bölüm halinde ekrana geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Mete Çubukçu, müzakere sürecine ETA örneğinden bakıyor

12 Ocak Cumartesi ve 13 Ocak Pazar günleri saat 17.15’de iki bölüm halinde NTV'de yayınlanacak program Türkiye gibi benzer sorunları yaşayan ülkeler açısından dersler içeriyor.



 



Mete Çubukçu’nun hazırladığı iki bölümlük programda İspanya'daki Bask bölgesinin ayrılıkçı örgütü ETA’nın 52 yıl sonra ilan ettiği kalıcı ateşkes ele alınıyor.  Kalıcı ateşkes ve silah bırakma toplumun her kesiminde sevinç ve gelecek için umut yaratırken pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Anayasal haklar ve geniş özerklik yasal siyasetin önünü açınca ETA bir dönüm noktasına geldi.



Peki daha önce çeşitli hamleler ETA’nın silah bırakması barış çabası mı yoksa güç kaybı mı? Halkın ETA’ya verdiği desteği çekmesi ve örgütün içindeki çözülmeler silah bırakmada etken mi? Yasal hakların genişlerse silaha ihtiyaç kalır mı? İspanya’da süreç nasıl işledi?



 



ETA destekçisi yurtsever sol hareketinden, Bask’ın en eski siyasi oluşumu PNV’ye, Popüler Partiden ETA’ya yakın grupların oluşturduğu yasal koalisyon ve liderler Bask bölgesinin kaderini çizmeye hazırlanıyor. Aralarında 10 yıl önce ETA saldırısı sonrası hayatta kalmayı başaran ünlü Basklı gazeteci Gorka’nın da bulunduğu bölgenin etkin gazeteci, yazar ve akademisyenleri de bağımsız bir Bask devletinin mümkün olup olmadığını, anayasal hakların kapsamını ve otonom yapının devamını analiz ediyor. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin