Merkez Bankası'yla ilgili bomba iddia. Eğer bu iddia doğruysa Dolar... ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs faiz kararını duyurdu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu uzun zamandır faiz artırımı yaparken faizler son olarak yüzde 35 seviyesine çekildi ve yıl sonuna kadar bu oranın yüzde 40 olması bekleniyor. ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, MB'nin faiz kararıyla ilgili bomba bir tahminde bulundu ve "faiz indirimi başlayacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'yla ilgili bomba iddia. Eğer bu iddia doğruysa Dolar... ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs faiz kararını duyurdu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının son olarak 26 Ekim'de yüzde 30’dan yüzde 35 düzeyine yükseltilmesine karar vermişti.

Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamada "dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir." denildi.

Açıklamada, "Enflasyon yılın üçüncü çeyreğinde öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişi önemli ölçüde tamamlanmıştır. Yurt içi talepteki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulma ise enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği öngörülürken, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleneceği de değerlendirilmiştir. Öte yandan, jeopolitik gelişmeler, enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturmaktadır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır." ifadeleri kullanıldı.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRECEK

Bir sonraki faiz kararı ise 23 Kasım 2023'de açıklanacak.

Öte yandan ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, 2024 görünüm raporunda TCMB'ye ilişkin tahminlerini paylaştı.

Raporda, TCMB'nin bu yıl faiz artırımlarına devam edeceği ve politika faizinin yüzde 40'a kadar yükseleceği tahminine yer verildi.

Banka, 2024'ün 3. çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayacağı, yılsonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e gerileyeceği öngörüsünde bulundu.

Yıl sonunda enflasyonun da yüzde 35'e gerileyeceği tahmin edildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin