Merkez Bankası'nın piyasaya müdahalesinin maliyeti ortaya çıktı... Dolar kuruna yapılan müdahale 'fayda' etmemişti

Merkez Bankası aralık ayı içerisinde 3 kez piyasalara doğrudan müdahale etti. Bu müdahalelerde Merkez Bankası'ndan dolar satışı gerçekleşti ve Merkez Bankası'nın rezervlerinde erime yaşandı. Merkez Bankası'nın üçüncü müdahalesinin 500 milyon dolar olduğu öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'nın piyasaya müdahalesinin maliyeti ortaya çıktı... Dolar kuruna yapılan müdahale 'fayda' etmemişti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faizi indirmesi ile döviz kurunda yükseliş yaşanmıştı. Merkez Bankası'ndan kuru sabit tutmak için 3 hamle geldi. Ancak döviz kuruna kısa süreli etkisi oldu. Merkez Bankası'nın doğrudan döviz satış yöntemiyle yaptığı üçüncü döviz müdahalesinin yaklaşık 500 milyon dolar olduğu öğrenildi.

 Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre ayrıca, piyasada oluşan likiditeye dönük olarak yapılan müdahalede, kurumsal ve yabancı yatırımcıların talebinin karşılandığı, bireysel yatırımcıların talebinin ise nispeten sınırlı kaldığı ifade ediliyor.

 Böylelikle, 1 Aralık tarihindeki ilk müdahalede yaklaşık 650 milyon dolar, 3 Aralık’taki ikinci müdahalede ise yaklaşık 400 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen müdahaleler ile birlikte, 3 günlük toplam doğrudan satış yaklaşık 1 milyar 550 milyon dolar oldu.

TCMB, 1 Aralık ve 3 Aralık tarihlerinde yaptığı açıklamalarda “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” demişti.

2019 ve 2020 yıllarında toplamda yaklaşık 128 milyar dolarlık rezerv satışıyla kura örtülü müdahale eden TCMB, Ocak 2014 sonrasında ilk kez geçen hafta doğrudan müdahale kartına aralık ayının başında başvurmuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin