Merkez Bankası'nın net rezervi açıklandı. İşte Merkez Bankası'nın rezervi. Bir haftada dolar rezervinde büyük düşüş

Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile dolar kuru yükselişe geçti. 14 liranın üzerine çıkan dolar, daha sonraki günlerde 14 liranın altına düşmüştü. Bazı ekonomistler dolar kurunu düşürmek için Merkez Bankası'nın dolar sattığı iddia edilmişti. Merkez Bankası net uluslararası rezervleri bir önceki haftaya göre 1.6 milyar dolar azaldı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'nın net rezervi açıklandı. İşte Merkez Bankası'nın rezervi. Bir haftada dolar rezervinde büyük düşüş

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 8'inci gününe girdi. İşgalin başlamasıyla 14,62 seviyesine kadar yükselen dolar kamu desteğiyle yeniden 14 lira seviyesine düştü.

Bugün 14.14 lira seviyesinde seyreden doların düşmesi için Merkez Bankası'nın müdahale ettiği iddia edilmişti.

Reuters’a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “Kamuda geçen hafta sadece bir günde 2,5 milyar dolar satıldı, toplamda (geçen hafta) 4 milyar doları geçti. Ukrayna-Rusya savaşının etkisi günden güne artarak hissedilebilir” ifadelerini kullanmıştı.

Bankacılar MB analitik bilançoda geçen hafta en az 1,1 milyar dolar rezerv kaybı tespit etti. Ama ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 25’ini MB’nin satın alması gibi tutarı açıklanmayan yeni uygulamalar nedeniyle tam tutar hesaplanamıyor.

İddiaların hemen ardından Merkez Bankası'nın haftalık rezerv rakamları açıklandı.

REZERVLER 1.6 MİLYAR DOLAR DÜŞTÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net uluslararası rezervleri 25 Şubat itibarıyla bir önceki haftaya göre 1.6 milyar dolar azalarak 18.2 milyar dolara geriledi.

TCMB'nin net uluslararası rezervleri döviz piyasasına müdahalelerin ve BOTAŞ başta olmak üzere KİT'lere yaptığı döviz satışları ve maliyetli döviz müdahaleleri ile ocak ortasında 20 yılın en düşük seviyesi olan 7.55 milyar dolara gerilemişti.

Rezervler daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile swap anlaşması, ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 25'inin TCMB'ye satışı ve Kur Korumlaı Mevduat (KKM) gibi adımlarla kısmen toparlanmıştı.

Toparlanmanın ardından TCMB rezervlerinde gerileme sürdü. TCMB verilerine göre, brüt rezervler 114,01 milyar dolardan 113,14 milyar dolar seviyesine geriledi.

 

NET REZERVLERDE DE GERİLEME İZLENDİ

18 Şubat haftasında 19,8 milyar dolar olan net rezervler, 25 Şubat haftasında 18,2 milyar dolara düştü.

NET DÖVİZ REZERVİ EKSİ 42,9 MİLYAR DOLAR

Swap hariç net rezervlerde toparlanmanın devam ettiği de görüldü. Buna göre, swap hariç net döviz rezervi eksi 42,9 milyar dolar olarak kaydedildi. Bir önceki hafta bu rakam eksi 43,2 milyar dolar olmuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin