Merkez Bankası'nın kasım ayı faiz kararını açıkladı

Gözler Merkez Bankası para Politikası Kurulu'nun kasım ayı faiz kararında. Faizlerle ilgili nasıl bir karar alınacak? Ekonomist Servet Yıldırım, Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı ve ne kadar faiz artırılacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'nın kasım ayı faiz kararını açıkladı

Ekonomim.com'dan Servet Yıldırım'ın "Bugünkü PPK toplantısından ne beklemeliyiz?" başlıklı yazısı

Ekonomide rasyonelden uzaklaşıldığı dönemde atılan adımlar ve elde edilen sonuçlar nedeniyle para politikası hem itibarını hem de önemini yitirmişti ama seçimlerin ardından “rasyonele dönüş” başladığından beri Para Politikası Kurulu toplantıları daha önemli ve etkili hale geldi. Bugün yine kritik bir toplantı daha yapılacak.

Her toplantıda olduğu gibi iki soru cevap bekliyor. İlki, Merkez Bankası bugün nasıl bir karar alacak? İkincisi ise Merkez Bankası bugün nasıl bir karar almalı?

Ne yapacak?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’ndan bugün çok muhtemeldir ki; son beş toplantıda olduğu gibi bir faiz artırım kararı çıkacak. Atılacak adımın yönü konusunda kafalar net ancak boyutu konusunda farklı görüşler var.

Enflasyonun ulaştığı seviye, oluşan katılık nedeniyle politika faizinin beş puan arttırılarak yüzde 40’a çıkarılmasının daha güçlü bir adım olacağını düşünsem de ben de piyasanın önemli bir bölümü gibi bu toplantıda Merkez Bankası’nın faizi 2,5 puan artıracağını tahmin ediyorum. Çünkü mayıs sonunda başlayan faiz artırım süreci boyunca şu ana kadar en düşük beş puan artırım yapan TCMB beş puanın altına ineceğinin sinyalini son açıklamalarında bir ölçüde verdi.

Banka, enflasyonun haziran-eylül arasında yükselmesinin temel sebebi olarak akaryakıt fiyatlarındaki artışı, TL’nin değer kaybını, vergiler ve yönetilen fiyatlarda yapılan artışları gösteriyor. Ve tüm bu şokların aynı zamanda geldiğine ve beklenti ve fiyatlama davranışlarında ilave bir bozulmaya yol açtığına dikkat çekiyor. Ancak TCMB’ye göre “Veriler ve göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret ediyor.” Bu bakış açısıyla Banka bu toplantıda faiz artırımının şiddetini azaltabilir.

Bu hafta açıklanan piyasa anketlerine göre de piyasalardaki beklenti ağırlıklı olarak 2.5 puanlık bir artırım geleceği yönünde. Bunun yanı sıra PPK kararının ardından piyasadaki TL’yi çekmek için bankanın ek likidite önlemleri açıklayacağını düşünenler de var. Bu beklentinin gerçekleştiğini de önümüzdeki birkaç günde görebiliriz.

Piyasada satın alınan ağırlıklı senaryoya göre bugün yapılacak 2.5 puanlık artışın ardından gelecek ayda da bir 2.5 puanlık artış daha yapılarak 2023 yüzde 40’lık bir politika faizi ile kapatılacak. Ondan sonrası ise tam bir muamma. Geçen yıl ortasında da o zamanki ekonomi yönetimi ısınan ekonomi ve yükselen enflasyon nedeniyle çok sert olmasa da frene basmış ama seçim öncesi aralık ayında ayağını frenden çekmiş, helikopterle para dağıtmaya başlamıştı. Mart sonunda yine seçim var ve yerli ve yabancı herkes merakla benzer bir sürecin yine yaşanıp yaşanmayacağını anlamaya çalışıyor. 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin