Merkez Bankası'nın faiz kararı hakkında çarpıcı tahmin. Yeni faiz oranı ne kadar olacak?

Merkez Bankası 20 Temmuz Perşembe günü 14:00'da faiz kararını açıklayacak. Geçen ay başladığı kademeli faiz artışlarına, Perşembe günü sonuçları açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir haftalık repo faizini açıklayacak. Reuters, faiz kararı hakkında anket sonucunu yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'nın faiz kararı hakkında çarpıcı tahmin. Yeni faiz oranı ne kadar olacak?

Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen ay başladığı kademeli faiz artışlarına, Perşembe günü sonuçları açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir haftalık repo faizini 500 puan artışla yüzde 20'ye çekerek devam etmesi bekleniyor.

Reuters anketine katılan 23 ekonomistin tamamı bu hafta faiz artışı beklerken, tahminler %17 ila yüzde 21.50 bandında yer alıyor.

TCMB, Haziran ayındaki 650 baz puanlık faiz artışıyla politika faizini yüzde 15 çekmiş, enflasyon görünümünde belirgin düzelme olana kadar sıkılaşmanın devam edeceğini söylemişti.

Haziran'daki faiz artışı yıllardır Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan öncülüğünde sürdürülen, büyüme ve yatırımları, negatif reel faiz ile desteklemeyi amaçlayan politikalardan vazgeçildiğinin en önemli işareti olarak algılanmıştı.

Ancak bu sert faiz artışı bile beklentilerin altında kaldı. BlueBay Varlık Yönetimi'nden Tim Ash, Temmuz PPK toplantısı hakkında ise, "Politika faizini yüzde 20'ye yükseltecek bir adımdan daha azı bir hayal kırıklığı ve Şimşek ile Erkan'ın yapabileceklerini Erdoğan'ın kısıtladığının bir işareti olarak görülecektir" dedi.

Ekonomi yönetimi ise parasal sıkılaştırma sürecinin makroekonomik ve finansal koşullar üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, süreci kademeli yöneteceklerine dikkat çekiyor.

Düşük faiz politikalarının sebep olduğu kur krizi ve ardından TL'deki süren değer kaybının etkisiyle enflasyon Ekim 2022'de 24 yılın zirvesi olan yüzde 85.51 seviyesine yükselmişti.

Haziran ayında yüzde 38.21 seviyesinde gerileyen enflasyonun, sonraki aylarda yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor. TL'de Haziran'daki yüzde 20 değer kabı ve vergi artışları nedeniyle TÜFE tahminleri yukarı revize ediliyor. Ekonomistler Temmuz için aylık çift haneli TÜFE beklerken yıl sonu tahminlerini de yüzde 50'den yüzde 60, belki de üzerine doğru revizyonun kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyorlar.

Yapılan zamların ardından enflasyonun yükselme eğilimi sürerken TCMB'nin faiz kararında artırımın büyüklüğü piyasalar için önemli olacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin