Merkez Bankası'nın 'AĞUSTOS'ta ne kadar faiz artıracağını açıkladılar. Morgan Stanley'den dikkat çeken faiz çıkışı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ağustos ayı faiz kararı ne zaman?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 24 Ağustos 2023 tarihinde faiz kararını açıklayacak. Temmuz ayında Merkez Bankası 250 baz puan faiz artışı yapmıştı. Morgan Stanley, ağustos ve eylül ayında Para Politikası Kurulu'nun ne kadar faiz artıracağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'nın 'AĞUSTOS'ta ne kadar faiz artıracağını açıkladılar. Morgan Stanley'den dikkat çeken faiz çıkışı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ağustos ayı faiz kararı ne zaman?

20 Temmuz'daki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 250 baz puanlık artışla yüzde 17,5'e yükseltti.

Piyasa beklentileri politika faizinin yüzde 20'ye çıkarılması yönündeydi.

Merkez Bankası'nın karar metninde şu ifadelere yer verildi: "Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. "Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir."

 

Ağustos ayında ne kadarlık bir faiz artışı olacak?

Merkez Bankası'nın ağustos ayı faiz artışıyla ilgili dikkat çeken bir analiz yayınlandı.

Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’na yeni atamaların ardından Eylül sonrasında faiz artışı görülmesi olasılığının arttığını belirtti.

Bloomberg HT'deki habere göre aralarında Hande Küçük’ün de olduğu Morgan Stanley analistleri, TCMB’nin bu ay 150 baz puanlık artışla faizi yüzde 19’a çıkarmasını, Eylül'de ise 100 baz puanlık faiz artışı yapmasını bekliyor.

Raporda, analistler “Enflasyondaki yükselişe rağmen TCMB'nin faiz artırımlarına kademeli olarak devam etmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Analistler yılsonu TÜFE tahminini yüzde 62’ye yükseltirken enflasyonun Mayıs 2024’te yüzde 67 ile zirve yapmasını bekliyor.

Raporda “TCMB tarafından işaret edilen kademeli faiz artırım hızı göz önüne alındığında, kur ve vergi/yönetilen fiyatlardaki potansiyel ilave ayarlamalar enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü riskler oluşturuyor” değerlendirmeleri yer aldı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin