Merkez Bankası'ndan rekor faiz artışı. 11 yıl sonra bir ilk. Avrupa Merkez Bankası (ECB) 25 baz puan beklentisinin üzerine çıktı. ECB, faizleri 50 baz puan artırdı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bugün yaptığı Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri yüzde 14 seviyesinde sabit tutarken, Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) tam tersi bir karar geldi. 11 yıl sonra ilk defa faiz artırımı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'ndan rekor faiz artışı.  11 yıl sonra bir ilk. Avrupa Merkez Bankası (ECB) 25 baz puan beklentisinin üzerine çıktı. ECB, faizleri 50 baz puan artırdı

Piyasada gözler bugün iki Merkez Bankası'ndaydı...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararlarının ne olacağıyla ilgili piyasa dikkat kesildi.

Bugün ilk karar TCMB'den geldi ve Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizinin yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

TCMB'den yapılan açıklamada, Kurul'un politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdiği belirtildi. Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik risklerin olumsuz yönde etkisini sürdürmeye devam ettiği ve dünyada iktisadi faaliyetin daha da zayıflamasına sebep olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyon ihtimali artmaktadır. Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek ve oynak seyir ile temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin çeşitlenerek arttığı gözlenmektedir."

 

Avrupa Merkez Bankası faiz artırdı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugünkü para politikası toplantısında faizi 50 baz puan artırdı. ECB böylece 11 yıldır ilk defa faiz artırımı gerçekleştirdi. ECB, politika faizi normalleştirme yolunda bir önceki toplantısında işaret edilenden daha büyük bir ilk adım atmanın uygun olduğuna karar verildiğini duyurdu. Piyasada 25 baz puan artırım fiyatlanırken, ECB yetkilerinin önceden planlanandan daha güçlü bir artırıma gitmesi de ihtimaller arasında yer almıştı.

Refinansman operasyon faiz oranı yüzde 0,00'dan yüzde 0,50'ye çıkarıldı.

ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren faiz oranını yüzde -0,50'den yüzde 0,00'a, marjinal faiz oranını yüzde 0,25'ten yüzde 0,75'ye yükseltti. Analistlerin tahmini iki faiz oranında 25 baz puan artış olacağı şeklinde oluşmuştu.

ECB en son 13 Nisan 2011 tarihinde faiz oranında 25 baz puan artışa gitmişti. Banka sonraki dönemde 8 toplantıda faiz indirimi gerçekleştirmişti.

Euro Bölgesinde en son yıllık tüketici fiyatları yüzde 8,6, çekirdek tüketici fiyatları yüzde 3,7 olarak açıklandı.

Bu arada ECB, sıkılaşma sürecinde para politikalarında esneklik sağlayacak ve gerektiği durumlarda tüm Euro Bölgesi ekonomilerinde normalleşmenin farklı hızlarda devam etmesini sağlayacak anti-fragmantasyon enstrümanını onayladı. 

Gözler ECB Başkanı Lagarde'dan gelecek mesajlara çevrildi.

Euro'da hızlı yükseliş

Euro/Dolar paritesi 50 baz puanlık faiz artırımı sonrası 1.026 seviyesine kadar yükseldi.

Dolar endeksi 107 civarında işlem görürken, ECB kararı sonrası 107’nin altına indi ve 106,39’a kadar geriledi.

Almanya 10 yıllık tahvili karar öncesi 1,286 düzeyinde işlem görürken, ECB’nin ‘fragmantasyon planı’ olarak da görülecek yeni enstrümanı TPI’ın da etkisiyle yüzde 1,358 düzeyine sıçradı.

İtalya 10 yıllık tahvili ise Draghi istifası sonrası yüzde 3,638 düzeyinden işlem görüyordu. ECB kararı sonrası Alman tahvilleri kadar hareketlenmedi ve 3,69 düzeyine yükseldi.

Kaynak: Dünya gazetesi

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin