Merkez Bankası toplantısı ne zaman? Ekim ayı faiz kararı için uzmanlar ne diyor?

Merkez Bankası faiz kararı için toplantının tarihi merak ediliyor. Son olarak Eylül ayında yapılan toplantıda, Merkez Bankası politika faizlerini yüzde 19’dan yüzde 18’e düşürme kararı almış ve bunun sonucunda ise Dola ve Euro tarihi bir rekora imza atmıştı. Merkez Bankası’nın son aldığı karar sonrasında yükselişini halen sürdüren Dolar kurunun daha ne kadar yükseleceği ise merak ediliyor. Peki, Merkez Bankası toplantısı ne zaman?

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası toplantısı ne zaman? Ekim ayı faiz kararı için uzmanlar ne diyor?

Merkez Bankası, son toplantısının ardından faizleri yüzde 19’dan yüzde 18’e indirme kararı aldı. Uzun bir süredir yüzde 19’da sabit tutulan faizlerin sonucunda dolarda düşüş görüldü. Ancak faiz indirimi kararından sonra TL, Dolar ve Euro karşısında oldukça değer kaybetti. Merkez Bankası kararının ardından 8,99 seviyelerine kadar yükselen Dolar kuru sonrası Türkiye, Arjantin Pezosundan sonra en çok değer kaybeden para birimi oldu. Peki, Merkez Bankası Ekim toplantısı ne zaman? Ekim ayında PPK ne zaman toplanacak?

MERKEZ BANKASI TOPLANTISI NE ZAMAN?

Merkez Bankası toplantısı ne zaman? Ekim ayı faiz kararı için uzmanlar ne diyor?

Merkez Bankası’nın PPK toplantı takviminde yer alan bilgilere göre Ekim ayı toplantısı, 21 Ekim 2021 Perşembe günü yapılacak. Alınan karar, aynı gün saat 14:00’te açıklanacak.

BU YIL FAİZ KARARLARI NE OLDU?

Merkez Bankası toplantısı ne zaman? Ekim ayı faiz kararı için uzmanlar ne diyor? - Resim : 2

2021 yılında Ocak ve Şubat aylarında faiz yüzde 17’lerde sabit tutulmuş, Mart ayında ise 200 baz puan artırılarak yüzde 19’a çıkarılmıştı.

Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarındaki toplantılarda ise yeni bir karar alınmadı ve faizler yüzde 19’da sabit tutuldu. Eylül ayında ise faizler yüzde 19’dan yüzde 18’e çekildi.

Ekim ayındaki karar ise 21 Ekim 2021 Perşembe günü duyurulacak.

EKİM AYI FAİZ KARARI NE OLUR?

Merkez Bankası toplantısı ne zaman? Ekim ayı faiz kararı için uzmanlar ne diyor? - Resim : 3

Eylül ayında açıklanan enflasyon oranı, yıllık enflasyondaki artışların devam ettiğini gösteriyor. Bu arada Merkez Bankası’nın faiz indirimi için odaklandığı çekirdek enflasyon oranlarında da artış başladı.

Hem küresel hem yerel enflasyon gelişmeleri, Türkiye’de enflasyonun yüzde 20 bandına geldiğini gösteriyor. Küresel enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle, içeride şimdiye kadar vergiden karşılanıp tüketiciye tümüyle yansıtılmayan akaryakıt, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına önümüzdeki aylarda yüksek oranlı zamlar da gelmeye başladı.

Vergi gelirindeki bu yolla yaşanan azalmayı telafi etmek için de başta sigara olmak üzere, yeni zamların da geldiği görülüyor Tüm bunlar enflasyonu daha da yükseltecek unsurlar arasında bulunuyor.

MERKEZ BANKASI YENİDEN FAİZ İNDİREBİLİR Mİ?

Merkez Bankası toplantısı ne zaman? Ekim ayı faiz kararı için uzmanlar ne diyor? - Resim : 4

Eylül rakamlarıyla birlikte enflasyondaki artış da hızla devam ediyor. Merkez Bankası, Eylül’de faizleri yüzde 19’dan yüzde 18’e indirdi. Uzmanlar, yaşanan gelişmeler ise Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etme ihtimalin zor olduğunu ifade ediyor.

Ekonomistlerin birçoğu ise faiz indirimlerinin süreceğini tahmin ediyor. Bu nedenle Merkez Bankası’nın vereceği sinyaller uzmanlar tarafından dikkatle takip ediliyor.

Merkez Bankası toplantısı ne zaman? Ekim ayı faiz kararı için uzmanlar ne diyor? - Resim : 5

Merkez Bankası, enflasyon açıklaması ardından yaptığı değerlendirmede çekirdek enflasyondaki ve enerji fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekti ama faiz indirimleri açısından bir sinyal vermedi.

Şimdi milyonlarca insanın gözü Merkez Bankası’nın 21 Ekim Perşembe günü yapacağı toplantıya çevrildi.

FAİZLER EKİM AYINDA İNDİRİLİRSE NE OLUR?

Merkez Bankası toplantısı ne zaman? Ekim ayı faiz kararı için uzmanlar ne diyor? - Resim : 6

Uzmanlar, Merkez Bankası’nın Ekim ayında da faiz indirimlerine devam etmesi durumunda kurların yeniden zıplayacağını ve dolar kurunun 9 TL’yi aşacağını öngörüyor. Yanlışlar devam eder, dış ve iç siyasi riskler realize olursa, o zaman yıl sonuna varmadan doların 10 TL’yi bulacağı da yapılan tahminler arasında bulunuyor.

Piyasalarda erken başlayan faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisi hakim olsa da yine de bazı kesimler, riski görüp bu adımın atılmayacağını da konuşuyor.

Merkez Bankası toplantısı ne zaman? Ekim ayı faiz kararı için uzmanlar ne diyor? - Resim : 7

DW’den Erdal Sağlam, yazısında şu ifadelere yer verdi;

“Ancak 1 puanlık indirim, henüz kredi faiz oranlarına indirim olarak yansımadı. Politika faizi inmesine rağmen uzun vadeli tahvil faizlerinde yükseliş piyasanın indirime tepkisini gösteriyordu. Eğer faiz indirimleri devam etmezse kredi faiz oranlarında indirim zor görünüyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı faiz indirimlerine devam edilmesinde ısrar edebilir.

İktidarın bilinçli biçimde kurların yukarı çıkmasını, bunun ihracatı artırarak büyümeye katkı vermesini istediği, bu nedenle yükselen enflasyona rağmen faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi konuşuluyor. Ancak ihracatçıların bile "yüksek kurun kendileri açısından olumlu olduğunu ama kurun sürekli yükselmesinin kendi işlerini de tehlikeye sokacağını” söylediklerine şahit oluyoruz. Bu unsur Cumhurbaşkanı’nı indirimlere ara vermeye ikna etmekte yeterli olacak mı, bilmiyoruz.

Merkez Bankası toplantısı ne zaman? Ekim ayı faiz kararı için uzmanlar ne diyor? - Resim : 8

Yabancı bankalar yayımladıkları raporlarda yıl sonuna kadar devam edecek 0.75 ya da 1 puanlık indirimlerle, şu anda yüzde 18 olan politika faizinin yüzde 15-16’lara kadar indirileceği tahminlerini dile getiriyorlar. Buna bağlı olarak yıl sonu için enflasyon ve kur tahminlerinin giderek yükseldiği izleniyor.” 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin