Merkez Bankası kararı öncesi piyasa nasıl? Güçlü bir faiz artırımı beklentisi öncesi işte son piyasa verileri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı açıklanmadan önce yurt içi piyasalarda odak noktası haline geldi. Piyasa katılımcıları güçlü bir faiz artırımının beklentisi içinde. Bu kritik karar öncesinde döviz kurları yatay bir seyir izlerken, gram altın hafif düşüş yaşadı. Borsa İstanbul ise pozitif bir yönde ilerliyor.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası kararı öncesi piyasa nasıl? Güçlü bir faiz artırımı beklentisi öncesi işte son piyasa verileri

Yurt içi piyasada nefesler tutuldu ve saat 14.00'e odaklanıldı. Ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerden sonra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk faiz kararını bugün saat 14.00'te açıklayacak.

Toplantıdan faiz artırımı çıkması beklenirken, böylelikle Mart 2021 tarihinden bu yana ilk artış gerçekleşmiş olacak. Faizin çekilebileceği seviyeye ilişkin aralık ise, oldukça geniş. Beklentiler politika faizinin yüzde 15 ile 40 arasına çekilmesi yönündeyken; ağırlık yüzde 20 ile 25 arasında bir noktaya yükseltilebileceği doğrultusunda.

ekonomim.com ile tahminlerini paylaşan uzmanların öngörüleri de, politika faizinin yüzde 20-25 seviyesine çıkarılacağına işaret ediyor.

Uzmanlar faiz artırımının yanında, TCMB’nin yapacağı sözlü ve yazılı yönlendirmelerin de faiz kararı kadar önemli olduğunun altını çizerken; birçok uzman karar metnindeki dilin de tamamen değiştirileceği tahmininde bulunuyor.

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi döviz kurlarında yatay bir seyir gözlenirken, gram altın kayıpta. Borsa İstanbul ise pozitif tarafta ilerliyor.

Borsa İstanbul hafif alıcılı

Borsa İstanbul, önemli güne hafif alıcılı başladı. BIST 100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününe yüzde 0,26 oranında yükselişle 5200 puandan başlarken; bankacılık endeksi ise yüzde 0,17 artışla 4980 puanda bulundu.

Dolar kurunda yatay seyir

Dolar kuru, geçtiğimiz 6 işlem gününde de yatay hareket ederken; bu kritik günde de benzer seyrini sürdürüyor. Dolar, gün içerisinde en düşük 23,4310 TL'yi, en yüksek ise 23,5810 TL seviyesini görürken; kur saat 09.24 itibarıyla yüzde 0,06 oranında düşüşle 23,5528 TL seviyesinde hareket etti.

Dolar/TL tarihi zirvesini, geçtiğimiz salı 23,80 TL'ye yükselerek görmüştü.

Euro ise, bugün en yüksek 25,9320 TL'yi gördü ve şu dakikalarda ise yüzde 0,07 artışla 25,8655 TL seviyesinde bulunuyor.

Euro/TL, rekor seviyesini 15 Haziran’da 26,04 görmüştü.

Gram altında düşüş

Altının gram fiyatı, ons altın ve dolar/TL'deki değer kaybının etkisiyle aşağı yönlü hareket ediyor. Gram altın bugün en yüksek 1466 lirayı görürken, saat 09.44 itibarıyla yüzde 0,15 düşüşle 1462 lirada bulundu.

Değeri ons altın ve dolar/TL'nin fiyatına göre hesaplanan gram altının tarihi zirvesi 1499 lira seviyesinde.

Altının ons fiyatı, dün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın daha fazla faiz artırımı yapılabileceğine yönelik açıklamaları sonrası 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken; şu dakikalarda ise yüzde 0,09 kayıpla 1930 dolarda işlem görüyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin