Merkez Bankası faizi ne kadar artıracak? Ekonomist Melis Metiner rapor hazırladı HSBC faiz beklentisini değiştirdi: Yüzde 32.5 seviyesine çıkarıldı

HSBC CEEMEA Ekonomisti Melis Metiner tarafından hazırlanan rapor sonrası banka Türkiye'ye yönelik faiz beklentisinde değişikliğe gitti. Banka rapor sonrası Merkez Bankası'nın faizi yüzde 32.5 seviyesine çıkardı. Raporda Türkiye'nin yakın vadeli görünümünün iyileştiği vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası faizi ne kadar artıracak? Ekonomist Melis Metiner rapor hazırladı HSBC faiz beklentisini değiştirdi: Yüzde 32.5 seviyesine çıkarıldı

Türkiye'deki son ekonomik gelişmeler sonrası bankaların da faiz ve büyüme tahminlerinde revizyona gidildi.

HSBC CEEMEA Ekonomisti Melis Metiner tarafından hazırlanan rapor sonrası banka Merkez Bankası politika faizi ile Türkiye'nin büyüme oranları hakkında revizyona gitti. 

Bloomberg'te yer alan habere göre raporda Türkiye'nin yakın vadeli görünümünün son dört ayda önemli ölçüde iyileştiği, Merkez Bankası'ndaki yeni ekibin para ve makro ihtiyati politikaları sıkılaştırdığı ve daha önce uygulamaya konulan bazı düzenleyici tedbirleri gevşetmeye başladığı vurgulandı. 

Banka yıl sonu politika faizi beklentisinde ılımlı bir revizyon yaptı. Raporda bankanın beklentisi yüzde 30'dan yüzde 32,5 seviyesine çıkarıldı.

TEMMUZ VE AĞUSTOS'TA FAZLA VERDİ

Temmuz ayında hükümetin büyük kısmı depremin yeniden inşasına yönelik olmak üzere artan harcamaları finanse etmek için katma değer, özel tüketim, gelir ve kurumlar vergisi oranlarında artış kararı aldığına dikkat çeken banka sonuç olarak bütçenin Temmuz ve Ağustos aylarında fazla verdiğini ve 12 aylık kümülatif açığın GSYH'nin yüzde 3'ünün altına indiğini hatırlattı.

Bankanın raporunda yeni ekonomi yönetiminin de her fırsatta politika yapımının ileriye dönük olarak daha rasyonel, şeffaf ve kurallara dayalı hale geleceğini vurguladığının altı çizildi.

BÜYÜME 2023 İÇİN YÜZDE 4.4

Bu değerlendirmelerin ardından banka 2023 büyümesini yüzde 4,4 olarak tahmin etmeye devam ettiğini açıkladı. 2024 GSYH büyüme tahmini ise yüzde 4,1'den yüzde 3,0'a düşürdü.

Banka para politikasının öncekine kıyasla biraz daha sıkılaştırılmasını ve politika faizinin bu yılın sonunda yüzde 32,5 olmasını bekliyor. Burada önceki beklenti yüzde 30 seviyesindeydi.

Banka 2023 için daha sınırlı bir bütçe açığı bekliyor. Ancak Mart ayında yapılacak yerel seçimlerle birlikte resmi harcama tahminlerinin 2024 yılında aşılabileceğini düşünüyor.

2023 ve 2024 yıllarında daha büyük cari işlemler açığı bekleyen banka, Türkiye'nin bir ödemeler dengesi krizinden kaçınması olasılığını önemli ölçüde arttığı görüşünde.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin