Merkez Bankası faiz kararının ardından dolar ve altın ne oldu. Faiz kararı dolar, altın ve TL'yi nasıl etkiler. Dolar, altın, döviz neden düşüyor?

Dolar ve altın takipçilerinin merakla beklediği Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası temmuz ayında faizleri 250 baz puan artırmış ve yüzde 15'ten yüzde 17.50 seviyesine çıkarmıştı. 24 Ağustos 2023 Perşembe günü saat 14.00'da ağustos ayı faiz kararı açıklandı ve bu karar dolar ile altın fiyatlarını hızla değiştirdi. Peki Merkez Bankası faiz kararının ardından dolar ve altın ne oldu? Faiz kararı dolar ve altını nasıl etkiler? 

Merkez Bankası faiz kararının ardından dolar ve altın ne oldu. Faiz kararı dolar, altın ve TL'yi nasıl etkiler. Dolar, altın, döviz neden düşüyor?

Merkez Bankası ağustos ayı faiz toplantısında beklentiler dahilinde faizleri artırdı.

Ancak faizler 750 baz puan arttı ve politika faizi 17.50 seviyesinden 25 seviyesine çıktı.

Peki Merkez Bankası faiz kararının ardından dolar ve altın ne oldu? Faiz kararı dolar ve altını nasıl etkiler? 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARININ ARDINDAN DOLAR VE ALTIN NE OLDU?

Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararının ardından dolar ve altın piyasasında fiyatlar hızla düştü.

Dolar yüzde 1,61 gerileyerek anlık 26,75 TL'ye, gram altın ise anlık yüzde 1,91 gerileyerek 1.642 TL'ye kadar düştü. Piyasalardaki dalgalanma faiz kararı sonrasında devam etti.

FAİZ KARARI DOLAR VE ALTINI NASIL ETKİLER?

Merkez Bankası faiz artırırsa döviz kuru düşer, TL değer kazanır.

Uzmanlara göre Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın ve dolar yatay seyredebilir.

Politika faizi düşürülürse dolarda kısa veya orta vadede yükseliş beklenir. Kurun yükselmesiyle altın fiyatları da çıkar. 

BAKAN ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, "Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz…" ifadelerini kullandı.

EKONOMİST MAHFİ EĞİLMEZ FAİZ KARARINI DEĞERLENDİRDİ

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez Merkez Bankası faiz kararının ardından şunları söyledi: "MB politika faizinin % 25'e yükseltilmesi, faiz hala enflasyonun çok altında olsa da, insanlarda doğru politikalara dönüş umudu yarattığı için kurda gerilemeye yol açtı. Yeterli olmasa da olumlu bir adım. Yapısal reformlarla desteklenmesi gerekir."

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin