Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

Bugün toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) görüşmelerinin ardından açıklamada bulundu. Piyasa ağırlıklı olarak faizlerini bir süredir yüzde 19’da sabit bırakan Merkez Bankası’ndan çıkacak karar ise merakla bekleniyordu. Saat 14:00’da açıklama yapan Merkez Bankası, faiz kararını da kamuoyu ile paylaştı. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı. Karardan önce piyasaların beklentisi faizlerin sabit tutulması yönündeydi. Ancak toplantı öncesinde Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklama sonrası ekonomistler, faizlerde indirime gidebileceğini de öngördü. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

PİYASA BEKLENTİLERİ

Reuters anketine katılan 19 kurumun 18’i politika faizinin sabit tutulmasını beklerken, bir kurum politika faizinde 100 baz puan indirimi ön görülmüştü.

Ağustos toplantısı için yapılan görüşmede, kurumların tamamı faizin sabit bırakılmasını beklediğini bildirmiş ve bu beklenti karşılanmıştı.

Kavcıoğlu’nun açıklamalarından önce Reuters anketinde oluşan beklentiler Kasım veya Aralık aylarında faiz indirimi için ancak sınırlı bir alan oluşacağı yönündeydi.

 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLDU?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 19 olan politika faizini yüzde 18'e düşürdü. Genel beklenti Eylül toplantısında faizin sabit tutulması yönündeydi.

Dolar endeksi yüzde 0,3 azalışla 93,20 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi de önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 1,1716'dan işlem görüyor.

16 AY SONRA FAİZ İNDİRİMİ

Merkez Bankası son faiz indirimini 22 Mayıs 2020 tarihinde yapmıştı. O toplantıda yarım puan indirim yapan Merkez, faizi yüzde 8,25'e çekmişti. Böylece Merkez Bankası 16 ay sonra ilk kez faizde indirime gitmiş oldu.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin