Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası faiz kararı ne olur?

Ekonomi ile ilgilenenlerin yakından takip ettiği ABD Merkez Bankası (FED) ve Merkez Bankası (TCMB) kararları merakla bekleniyor. Merkez Bankası 23 Eylül Perşembe günü toplanacak ve toplantının ardından faizlerin ne olacağı da netleşmiş olacak. FED’in ise hafta başından bu yana merakla beklenen toplantısının bugün itibariyle gerçekleşmesi bekleniyor. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olur?

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası faiz kararı ne olur?

Tüm piyasaların merakla beklediği Eylül ayına ilişkin faiz kararı için tüm gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Özellikle döviz kurlarında hafta başından bu yana yaşanan yükselişle beraber Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararı da oldukça önemli olacak. Bunun yanında ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı da piyasalar üzerinde büyük bir öneme sahip. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak?

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası faiz kararı ne olur?

Merakla beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) PPK toplantısı, 23 Eylül Perşembe günü gerçekleşecek. Faiz kararı ise saat 14.00'te duyurulacak.

Bugün iç piyasada Eylül ayı tüketici güven endeksi verileri takip edilecek. Fed'in faiz kararı ise TSİ 21:00'da açıklanacak. Fed para politikası toplantısında varlık alımlarını azaltmaya başlama konusunda adım atacağı beklentisi gelişmekte olan para birimlerini baskılayan bir etken olarak öne çıkıyor.

Analistlerin çoğu Fed'in varlık alımlarını azaltma konusunda detaylı açıklama yapmasını beklemese de, toplantı sonrası yayımlanacak tahminlerde para politikası kurulu üyelerinin faiz artışı yanlısı bir sürpriz yapabileceğini düşünüyor.

Öte yandan küresel piyasalarda sert kayıplara neden olan Çinli gayrimenkul şirketinin tahvil ödemesiyle ilgili açıklaması piyasalardaki endişeleri bir nebze dindirdi. Yine de işlemciler şirketin dolar cinsi tahvillerinin kupon ödemesini yapıp yapmayacağından hâlâ emin değiller.

ANADOLU AJANSI’NIN PPK BEKLENTİ ANKETİ SONUÇLANDI

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası faiz kararı ne olur? - Resim : 3

AA Finans'ın 23 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 20 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, 18 ekonomist politika faizinin yüzde 19'da sabit bırakılmasını beklerken, 2 ekonomist politika faizinin 100 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyor.

Ağustos ayındaki PPK toplantısında politika faizi yüzde 19 seviyesinde sabit tutulmuştu.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı ise bir önceki anket dönemine göre 50 baz puan artarak yüzde 18 oldu.

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası faiz kararı ne olur? - Resim : 5

Küresel piyasalarda merkez bankalarından sıkılaştırma adımlarının görülmeye başlandığı bir dönemde, TCMB'den enflasyon düşüşe geçmeden atılacak bir adım piyasa tarafından "politika hatası" olarak nitelendiriliyor. Piyasa TCMB'nin enflasyonda düşüş görülmeden bir indirime bu ay itibarıyla gidip gitmeyeceğini görmek istiyor.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ay başında yatırımcı toplantısında enflasyon oranı üzerinde faiz uygulayacağı taahhüdüne atıf yapmamış ve yatırımcılarda faiz artışı yapılmayacağı, indirimlerinin de yaklaştığı izlenimini uyandırmıştı.

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası faiz kararı ne olur? - Resim : 6

Kavcıoğlu, yatırımcı toplantısı sonrası halka açık bir konuşmasında TCMB'nin bundan sonra politika faizinden yüksek olan enflasyon oranı yerine politika faizinden yaklaşık 200 baz puan daha aşağıda olan çekirdek enflasyonu izlemeye ağırlık vereceğini ifade etmişti.

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi yapması da ihtimaller arasına girmiş durumda. Bankanın bu ay geçmiş PPK metinlerinde yer alan ifadeleri belirgin değiştirmesine kesin gözüyle bakılırken %20'ye yaklaşan enflasyona rağmen faiz indirim yapıp yapmayacağı ise hala net kestirilemiyor.

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası faiz kararı ne olur? - Resim : 7

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından önce Reuters anketinde oluşan beklentiler, Kasım veya Aralık aylarında faiz indirimi için ancak sınırlı bir alan oluşacağı yönündeydi. Açıklamalar sonrası bu beklenti sınırlı değişti. Reuters anketinde genel beklenti faizlerin %19'da sabit tutulacağı yönünde. Ancak ankete ilk kez tek kurum da olsa faiz indirimi beklentisi girdi.

Daha sonra da faiz indirimi beklentisi yönünde bir görüş daha ankete katılsa da Reuters anketinde hala belirgin bir şekilde faizlerin sabit tutulması bekleniyor.

Bankacılar TCMB'yi enflasyon oranı üzerinde faiz uygulayacağı taahhüdünü kaldırma zamanlaması nedeniyle eleştiriliyor ve öngörülebilir bir politika uygulayıp uygulamadığını sorguluyorlar.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin