Merkez Bankası faiz artırırsa altın ve dolar ne kadar olur. Merkez Bankası faiz toplantısı ne zaman. Temmuz 2023 Merkez Bankası faiz beklentisi ne yönde?

Merkez Bankası faiz toplantısı için geri sayım başladı. Geçtiğimiz ay yapılan faiz toplantısında 27 ay sonra bir ilk yaşanarak faizler 8.5 seviyesinden 15 seviyesine yükseltilmişti. Dolar ve altında hareketlilik sürerken gözler piyasalar için kritik karar olan faiz toplantısına çevrildi. Faiz kararı altın ve dolar fiyatlarını yakından ilgilendiriyor. Peki Merkez Bankası faiz artırırsa altın ve dolar ne kadar olur? İşte Temmuz 2023 Merkez Bankası faiz toplantısı tarihi.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası faiz artırırsa altın ve dolar ne kadar olur. Merkez Bankası faiz toplantısı ne zaman. Temmuz 2023 Merkez Bankası faiz beklentisi ne yönde?

Merkez Bankası faiz toplantısı tarihi yakından takip ediliyor. Merkez Bankası son toplantıda 650 baz puan faiz artırmıştı. Her ay toplanan PPK 20 Temmuz 2023 Perşembe günü yeniden bir araya gelecek. Faiz kararı ise aynı gün saat 14.00'da açıklanacak.

Yatırımcıların ve vatandaşların gündeminde Merkez Bankası faiz kararının dolar ve altın piyasasına etkisi yer alıyor. Geçtiğimiz ay yapılan toplantıda faizlerin yükseltilmesinin ardından dolar ve altın fiyatlarında da yükseliş görülmüştü.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in tasarruf açıklamasının ardından piyasalar yön bulmak için Merkez Bankası ve FED faiz toplantı kararlarını bekliyor. Peki Merkez Bankası faiz düşürürse dolar ve altın ne kadar olur? FED faiz artırırsa dolar ve altın ne olur? İşte akıllardaki soruların yanıtı.

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTARSA ALTIN VE DOLAR NE OLUR?

Merkez Bankası'nın faizi sabit tutması halinde altın ve dolarda hareket olmayabileceği söyleniyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRISA ALTIN VE DOLAR NE OLUR?

Merkez Bankası'nın faiz artırması enflasyona karşı atılmış bir adımdır. Enflasyonun düşmesi ve alım gücünün yükselmesi hedeflenir. Faiz artırımı yapıldığında döviz kurunun düşmesi ve Türk Lirasının değer kazanması beklenir. Borçlanma ertelenir ve ithal ürünlerin fiyatı düşer. Bununla beraber harcamalar azaltılır, ürünlere olan talep de düşer.

PPK FAİZ KARARI BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 500 baz puan artırılarak yüzde 20,00'ye çekileceğini öngörüyor.

MERKEZ BANKASI FAİZİ DÜŞÜRÜRSE ALTIN VE DOLAR NE OLUR?

Politika faizinin düşmesi durumunda dolar kısa ve orta vadede değer kazanır. Altın fiyatları da kurla birlikte yükselişe geçer. 

FED FAİZ DÜŞÜRÜRSE DOLAR VE ALTIN NE OLUR?

FED faiz kararı 26 Temmuz akşam saatlerinde açıklanacak. Eğer FED faizi düşürürse dolar kısa ve orta vadede değer kaybeder. Parasını dolardan çeken yatırımcıların altın alacağı düşüncesinden dolayı altın fiyatlarında yükseliş görülür. Yani FED'in faiz düşürmesi altın fiyatlarını pozitif etkiler.

FED FAİZ ARTIRIRSA DOLAR NE KADAR OLUR?

FED faiz artırırsa dolar küresel piyasada değer kazanır, altın fiyatları ise geriler.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin