Merkez Bankası 23 Kasım'da ne kadar faiz artıracak? Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş açıkladı

Merkez Bankası'nın politika faizi konusundaki tutumuyla ilgili bir yazı kaleme alan ekonomist Alaattin Aktaş, 23 Kasım ve aralık ayında Para Politikası Kurulu'nun ne kadar faiz artıracağını açıkladı dolarla ilgili dikkat çekici bir tahminde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası 23 Kasım'da ne kadar faiz artıracak? Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş açıkladı

Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş'ın ekonomim.com'daki "Kur arttı mı enflasyon tırmanıyor, artmadı mı yabancı gelmiyor!" başlıklı yazısından bir bölüm...

Türkiye’nin döviz ihtiyacı ortada. Bunun çaresi de belli. Ama bize döviz getirmesini beklediğimiz yabancılar

“Ya kuru çok yükselt, ya faizi, mümkünse ikisini birden” diyor.

Döviz kurunun yükselmesi, en çok korktuğumuz durum. Çünkü bugünün kur artışı yarının fiyat artışı demek.

Kur arttı mı, enflasyon da başlıyor tırmanmaya.

Bu da mevcut ekonomik yapı içinde gayet normal.

Kalkındık, tırmandık, uçtuk, müthiş sanayileştik diyoruz demeye de, ithalata ve dolayısıyla kurdan kaynaklanan ithal enflasyona karşı elimiz kolumuz bağlı.

Kaç yıldır geri sayımdayız; Dünya’nın kaçıncı büyük ekonomisi arasına gireceksek artık. Ama ne oluyor; bir kur şoku bizi yıllarca geri atıveriyor.

Bunu bildiğimiz için de kur artışından çok korkuyoruz.

Hele hele şunun şurasında beş ay sonra bir seçim daha varken...

O yüzden olacaklar iyi kötü belli. Kurda, olağandışı bir gelişme yaşanmadığı takdirde, seçime kadar çok büyük bir sıçrama görülme olasılığı düşük. Usul usul gidecek ve seçimi o şekilde atlatacağız.

Aslında çok uzağa gitmeye de gerek yok; kurda bu yılki seçim öncesinde neler yaşanmışsa, sonrasında da neler olmuşsa, 2024 seçimi öncesi ve sonrasında da benzeri olacak.

Yabancıyı çekmek için kur artışını hızlandırmak gibi bir düşüncemiz yok, bu kesin. Ama şu kaydı bir kez daha düşelim; elimizde olmayan olağandışı gelişmeler yaşanmazsa...

Kur artışı çok hızlı olmayacaksa, o durumda elimizde tek seçenek kalıyor; faiz artışını hızlandırmak!

Son olarak geçen ay yüzde 35’e yükseltilen politika faizinin 23 Kasım’daki Para Politikası Kurulu toplantısıyla 5 puan daha artırılarak yüzde 40’a çıkarılması herhalde pek sürpriz olmaz.

Yüzde 40, zihinlerde yıl sonu oranı olarak yer etmişse, belki o 5 puanlık artış kasım ve aralık aylarına bölünerek yapılır. Ama öyle görünüyor ki yılı yüzde 40’ın altında bir oranla kapatmak pek mümkün olmayacak.

Faiz yüzde 40 olduğunda yabancı yatırımcı bunu yeterli görür mü peki? Unutmayalım, gerçekleştiği takdirde yüzde 40’a daha zaman var ve o zamana kadar kur da burada durmayacak, o da bir miktar artacak.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin