Meral Akşener kentsel dönüşüm mağdurlarını dinledi

İYİ Parti lideri Meral Akşener, İstanbul'daki esnaf ziyaretlerine Başakşehir'de devam etti. Esnafın dertlerini dinleyen Akşener'e mahalle muhtarı da kentsel dönüşümden dert yandı. Şahintepe Mahalle Muhtarı Hüseyin Uçar, "Kentsel dönüşüm mağduruyuz. Vatandaşın yerini zorla yıkıyorlar. Anlaşma yok burada, dayatma var" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Meral Akşener kentsel dönüşüm mağdurlarını dinledi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul'da esnaf ziyaretlerine Başakşehir’de devam etti. Akşener’e dert yanan esnaf şunları söyledi:

YILLARDIR EMEĞİMİZ BOŞA GİDİYOR

Fırıncı: Nasıl olacak başkan, hepiniz kendi gözünüzle görüyorsunuz işte. Ben bundan bir ay önce bir mekanımı kapattım, yürütemedim. 25 yıldır Şahintepe'de buranın çamurunu, eziyetini çektim. Eski bir bina aldım, sayın AKP'liler diyor ki; ‘Senin burada yerin yok gideceksin'. Öbür tarafına 20 kat yapmış, sen 2,5 kat yapacaksın diyor. Dertlerimiz büyük. Başka yapacak bir şey yok. Yıllardır emeğimiz hepsi boşa gidiyor.

Tamirci: İşler bitti. 22 yıllık burası. Emekli maaşım var. Her şey ateş pahası, yetişemiyoruz. Her şeye yüzde 100 zam yapıldı.

Beyaz eşya tamircisi: İş yok, güç yok. Üçüncü üniversiteyi okuyorum. Beyaz eşya tamiri yapıyor babam. Önümüzü göremiyoruz. Çalışıyorum ediyorum, okuyorum yaz tatillerinde yine çalışıyorum. Tatil yapamıyoruz.

Meral Akşener kentsel dönüşüm mağdurlarını dinledi

MUHTAR, KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN DERT YANDI

Akşener ile birlikte esnaf ziyaretlerine katılan Şahintepe Mahalle Muhtarı Hüseyin Uçar da bölgedeki kentsel dönüşüm anlayışından dert yandı:

“Burası yıllardır mahrum edilen, ötekileştirilen bir mahalle. Esnaf hayata tutunmak için mücadelesini ediyor. İmar girdabı içinde vatandaşlar bir sağa bir sola dönüyor. Vatandaş dükkana tadilat dahi yapamıyor. İmardan dolayı.

İmar vereceğiz diye arsalarımızı böldüler sağa sola attılar. Bir gece kalkıyoruz yeni bir tapu çıkıyor, farklı bir yerde. Bir gece kalkıyoruz, burası Kanal İstanbul içinde hadi başka yere. Vatandaş kime gideceğini şaşırmış. Derdini dahi anlatamıyor, evi elinden gidecek diye. İmar diye vatandaşın malına çökme olaylarını yaşıyoruz.

Vatandaş, ekmeğinin derdine düşmüşken bu girdaptayız. 48 bine yakın nüfus var, malesef çoğu da ihtiyaç sahibi insanlardan oluşuyor. İnsanlar ömürlerini tüketiyor. Kentsel dönüşüm mağduruyuz. Kentsel dönüşümün karşısında değiliz, halkın mağdur edilmesine karşıyız. Bizim kültürümüzü de örfümüzü de bozuyorlar.

Size bunu veriyoruz, ister alın ister almayın diyorlar. İki katlı binamızı yıktılar dün. Vatandaşın yerini zorla yıkıyorlar. Anlaşma yok burada, dayatma var. Bakanımız geldi, vatandaş kendi yerini yapacak dedi. Biz böyle gördük, duyduk ama vatandaş yapmak istiyor, belediye yapamazsın diyor.”

10 YILDIR İŞ BULAMIYORUM

Başakşehir’deki gezinin sonunda Akşener’in yanına gelen yüzde 76 engelli bir vatandaş ise şunları söyledi:

“Tam 10 yıldır iş bulamıyorum. Hastalıklarıma hastalık eklendi. Hastaneye gittiğim zaman da ilaç almam gerekirken ilaç alamıyorum. Kaymakamlık 1300 lira maaş veriyor. Ne kadar geçinebilirim bilmiyorum.

Babamın evinde oturuyorum diye hiçbir haktan yararlanamıyorum. Babamın emekli maaşını bile bana bağlamıyorlar. Ben şimdi ilacı neden alamıyorum. Suriyeliye şunu bunu yaptık diyen insanlar neden bizi dışlıyor?”

Akşener, engelli vatandaşa “Genele dair bir sorunsa duyururuz, bireysel bir sorunsa bakanlık dahil her yeri arayacağım” diye karşılık verdi.

'YURT DIŞINA GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUM'

Akşener'in İstanbul'daki ikinci durağı ise Bağcılar'dı. Bağcılar'daki esnaf da hem ekonomik kriz konusunda hem de Bağcılar'daki kira artışları konusunda durumunu anlattı.

Marketçi: “İşler çok kötü durumda. Esnaf kan ağlıyor. Çok zor durumdayız her açıdan. Maliyetler, gelirler çok sıkıntılı süreçteyiz. Türkiye'deki herkes biliyor. Anlatmaya gerek yok. Şu anda ev geçindiremiyorsunuz. Kiralar 6-7 bin olmuş durumda. Sosyoloji bölümünü bitirdim. Türkiye'de sosyoloji yok. Ben yurt dışına gitmeyi düşünüyorum. Türkiye'de yaşamayı düşünmüyorum. Benim gibi milyonlarca insan var. Sürünüyoruz şu anda. Türkiye'de eğitim yok. Benim kızım birinci sınıfa yazıldı. 50 kişilik sınıf. Ben kızımı yurt dışına götürmeyi düşünüyorum. Ne kadar kötü bir şey. 50 kişilik sınıf olabilir mi? Çok kötü bir süreçteyiz, ekonomi siyaset futbol eğitim hiçbir şeyde iyiye gitmiyoruz.”

Meral Akşener kentsel dönüşüm mağdurlarını dinledi - Resim : 2

'BUGÜN TEK MÜŞTERİYE SATIŞ YAPTIK'

Telefoncu: “İşler ağlatmasa da güldürmüyor. Bugün tek bir müşteri gelerek bir şey satın aldı. Çok zor. Elektrik faturasına yetmez. Mücadele içerisindeyiz. Ürünlerin hepsi ithal, dolarla alıyoruz. Düne kadar 14 bin liralık İphone bugün 19 bin lira. Tüm piyasa değişti. 10 senelik esnafım, 10 senede parti başkanı olarak ilk defa siz geliyorsunuz. Bağcılar'da ev bulmak meziyet oldu artık.”

ÖĞRETMENLİK YAPAMADIĞI İÇİN DÖNERCİLİK YAPIYOR

Akşener, İstanbul'daki esnaf ziyaretlerinin son durağı ise Esenler'di. Esenler'de coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan Akşener'e esnaf şunları söyledi:

Dönerci: “Aldığımız parayla geçinemiyoruz, bu şartlarda kimse geçinemez ki. Normalde öğretmenim. Sınava girdiğim sene iptal oldu, tekrar gireceğiz işte. Umudumuz sizlersiniz. İstanbul'da Esenler'de evimiz 5 bin lira kira.”

Beyaz eşya satıcısı: “En ufak bir dolap bile 8-9 bin lira. Asgari ücret 5 bin 500 lira. Çok zor. Bizim sizden beklentilerimiz farklı. Ben ilk önce sizden bir ülkede özel okul, özel hastane istemiyorum. Adalet istiyorum, kesinlikle adalet istiyorum. Bize öğretildi, kendi kendine yetebilen bir ülke. Sizden beklentilerimiz çok yüksek. Kadın olarak kızlarım dışarı çıkarken korkuyorum. Burası zaten Esenler olmaktan çıktı. Suriye mi diyeyim, Pakistan mı diyeyim. İnşallah her şey çok daha güzel olsun. Ben dün İzmir'de umutlandım.” (Fırat Fıstık / Sözcü)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin