Memurlara temmuz maaşı şoku. 4 bin TL eksik yatacak. Memur zammında yeni gelişme. Seyyanen zam bu ay için ödenmeyecek

Memur zammıyla ilgili yeni gelişmeyi AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklamış ve memurlara enflasyon farkı ile seyyanen artış verileceği belirtilmişti. Yüzde 17,55'lik enflasyon farkı ve 8 bin lira seyyanen zamla ilgili ise memurları üzecek bir açıklama geldi. Temmuz maaşları eksik yatırılacak.

Google Haberlere Abone ol
Memurlara temmuz maaşı şoku. 4 bin TL eksik yatacak. Memur zammında yeni gelişme. Seyyanen zam bu ay için ödenmeyecek

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya yükseltilmesini de içeren, 6 Şubat Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sunduklarını açıklamıştı.

Güler, Meclis'te yaptığı açıklamada, 28. Yasama Dönemi'nin ilk teklifini TBMM Başkanlığına teslim ettiklerini belirtti.

TBMM Başkanlığına sundukları kanun teklifine ilişkin bilgi veren Güler, tüm kamu görevlilerinin aylık ücretlerinde 1 Temmuz 2023 tarihi ile 31 Aralık 2023 tarihi arasındaki dönem için enflasyon farkı dahil yapılması öngörülen artışa ilave seyyanen 8 bin 77 liralık bir artış öngördüklerini söyledi.

"Ortalama memur maaşı 25 bin 15 liraya çıkarılacak"

En düşük memur maaşının geçen yıl aralık ayı itibarıyla 9 bin 105 lira iken bu yılın ocak ayında 11 bin 848 liraya yükseldiğini belirten Güler, "Artış oranıyla birlikte en düşük memur maaşı temmuz ayında 22 bin 17 liraya çıkarılacaktır. Temmuz artış oranı bu şekliyle beraber toplam yüzde 86'yı bulmaktadır. 2023 yılı kümülatif artış oranına bakıldığında toplamda yüzde 142 gibi bir artışı sağlamış olacağız. Ortalama bir memur maaşı, 2022 yılının Aralık ayında 10 bin 932 lirayken 2023 Temmuz ayında 25 bin 15 liraya çıkarılacaktır." diye konuştu.

İşçilerin refah seviyesini artırmak için asgari ücreti 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 lira olarak belirlediklerini anlatan Güler, işverene sağlanan asgari ücret desteğini aylık 500 lira olarak yıl sonuna kadar devam ettireceklerini açıkladı.

 

4 BİN 35 LİRA EKSİK ALINACAK

Öte yandan yapılacak olan zamla ilgili dikkat çekici bir ayrıntı ortaya çıktı ve memurların bu ay eksik maaş alacağı ifade edildi.

Memurlar, 1 Temmuz-15 Temmuz dönemi için yalnızca yüzde 17,55'lik enflasyon farkını alabilecek, 4 bin 35 liralık seyyanen zam ise ödenmeyecek.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) haziran ayı verilerini açıklamasıyla beraber memur maaşlarında ödenecek enflasyon farkı, yüzde 17,55 olarak tespit edilmişti.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in dün Meclis'e sunduğu ve en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya çıkaracak kanun teklifinde, maaşlara yüzde 17,55'lik enflasyon farkı + 8 bin 77 lira seyyanen zam yapılacağı belirtilmişti.

T24 yazarı Prof. Dr. Murat Batı, Meclis'e sunulan teklifin 14. maddesinin D bendinde, memurlara seyyanen zam uygulanmasının 15 Temmuz'dan itibaren başlayacağı ifadesinin bulunduğuna dikkati çekti.

Batı, bu nedenle memurlara 1 Temmuz-15 Temmuz tarihlerinde ödenmesi gereken 4 bin 35 liralık seyyanen zammın ödenmeyeceğini, memurların yalnızca yüzde 17,55'lik enflasyon farkını alabileceğini belirtti.

Batı, konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Memurlara 6 ay için verilmesi gereken zam, 15 gün kısılarak 5,5 aylık dönem için ödenecek" ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin